İşitme Kaybıyla Doğan Çocuklara "Bionik Kulak" Takılabilecek!

Normal işitmeye sahip olan çocuklar, konuşmayı özel bir yardım almadan, aile ortamında öğrenebiliyor.

Ancak ileri derecede ya da çok ağır işitme kaybı olan bir hasta en güçlü işitme cihazlarından bile yararlanamazken, işitmediği için konuşmayı da öğrenemiyor. İşitmeyen hastalarda kullanılan iç kulak protezi (bionik kulak, koklear implant) sayesinde çocuklar işitebiliyor, özel bir eğitim alarak da konuşma becerisine sahip oluyor.

Acıbadem Sağlık Grubu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanları, iç kulağın yapay elektriksel sinyaller ile uyarılarak işitmenin yeniden sağlanabildiğini belirtiyorlar.

Kulak zarı ve orta kulaktaki kemikçikler aracılığı ile ses dalgaları mekanik enerji halinde iç kulağa taşınıyor. Duymamızı sağlayan iç kulak ya da koklea dediğimiz kısımdır. Burada kulağımıza gelen ses çok küçük hücrelerle, işitme siniri boyunca beyindeki işitme merkezine yol alan, elektriksel sinyallere çevriliyor.

Böylece iç kulak yapay elektriksel sinyallerle uyarılıyor. İşitme siniri uyarımı ile işitme yeniden sağlanabiliyor.

Koklear implant mekanik ses enerjisini elektrik sinyallerine dönüştüren ve bunu doğrudan iç kulağa aktararak ses algılamasını sağlayan elektronik bir cihaz. Koklear implant 2 parçadan oluşuyor. Birincisi kulak arkasına cilt altına yerleştirilen bölüm.

Operasyon sırasında cihazın uzun elektrotu salyangoz olarak da bilinen iç kulağın içine yerleştiriliyor. Dış sarmaldan (antenden) aktarılan ve ses enerjisi bilgisini taşıyan kodlanmış elektrik enerjisi elektrot aracılığı ile işitme siniri uyarılması amacıyla iç kulağa aktarılıyor.

Hasta operasyonla yerleştirilen bu iç parçayı yaşam boyu taşıyor.  Dış parça ise ses işlemcisi, mikrofon ve dış antenden oluşuyor.

Dış sarmal saçlı deri üzerine yerleştiriliyor ve sahip olduğu mıknatıs sayesinde manyetik olarak iç sarmala tutunuyor. 

Koklear implantasyon adaylarının belirlenmesinde yaş, mental ve fiziksel sağlık durumu, odyolojik değerlendirme sonuçları, işitme kaybının sebebi ve süresi, odyolojik rehabilitasyona uyum, sosyal durum gibi birçok faktör göz önüne alınıyor. Adayların radyolojik değerlendirmesi ise en az diğer faktörler kadar önem taşıyor. Bu nedenle her adayın ameliyat öncesinde bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme teknikleri ile incelenmesi gerekiyor.

 

İlgili Sağlık Konuları