İktidarsızlık (sertleşme sorunu) başka hastalıkların habercisi mi?

DİYABET(ŞEKER HASTALIĞI): Sertleşme sorunu (iktidarsızlık) sebebiyle başvuran hastalara sorunun kaynağını belirlemek üzere bazı tetkikler yapılması gerekmektedir.

 İktidarsızlık (sertleşme sorunu) başka hastalıkların habercisi mi?


iktidarsizlik

DİYABET(ŞEKER HASTALIĞI): Sertleşme sorunu (iktidarsızlık) sebebiyle başvuran hastalara sorunun kaynağını belirlemek üzere bazı tetkikler yapılması gerekmektedir. Bu tetkikler sonucunda iktidarsızlık şikayeti olan hastanın şeker hastalığının olduğu fakat bunun belirtilerini fark etmediği belirlenebilmektedir. Yani şeker hastalığı sertleşme sorunu şeklinde kendini belli etmekte ve kişinin bu şikayeti ile doktora başvurması sonucu yapılan tetkiklerde şeker düzeyinin yüksekliği, belki hemoglobin A1c veya insülin direnci (HOMA-IR) değerlerinin de yüksek olduğu tespit edilmektedir. Bazen iktidarsızlık şikayeti ile başvuran hastalarda sadece açlık kan şekeri değerine bakılmakta ve şeker düzeyi normal ise iktidarsızlığa sebep olacak şeker metabolizması anormalliği olmadığı ifade edilmektedir. Fakat bu hastaların bir çoğuna Hemoglobin A1c ve HOMA-IR(insülin direnci) ölçümü yapıldığında anormal sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Kan şekeri düzeyinin ve insülin direncinin tedavisi için verilen ilaç tedavileri iktidarsızlık sorunun belli bir oranda düzelmesine yardım etmektedir. Şeker hastalığının tedavi edilmemesi ve şeker düzeylerinin yüksek seyretmesi iktidarsızlık sorununun çok hızlı bir şekilde kötüleşmesine sebep olmaktadır.

Şeker hastalığının eşlik ettiği iktidarsızlık probleminin tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar(fosfodiesteraz 5 inhibitörleri), penise şok dalga tedavisi(EDSWT), enjeksiyon tedavisi(intrakavernozal enjeksiyon), vakum cihazı kullanımı ve penis protezi uygulaması olmak üzere bir çok tedavi alternatifi vardır. Tedavide amaç; hastadaki sorunun ağırlığına göre tedavi alternatiflerinden bir veya bir kaçının hastaya uygulanması ve kişinin cinsel ilişki sırasında yeterli sertliği bağlayarak cinsel birleşmesi gerçekleştirmesine yardımcı olmaktır.


KALP DAMAR SİSTEMİ BOZUKLUKLARI

Kalp damar sistemindeki sorunların ortaya çıkmasına sebep olan risk faktörleri olan kalp damarlarında hastalık(koroner arter hastalığı), tansiyon yüksekliği, kolesterol(lipid) yüksekliği, şeker hastalığı, şişmanlık(obesite) ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sertleşme sorunu (iktidarsızlık) beraber bulunmaktadır. Bununla beraber yaşın ilerlemesine bağlı olarak artan oranlardaki uyku bozuklukları, nörolojik hastalıklar ve prostatın selim büyümesine bağlı prostat belirtileri ile sertleşme sorunu arasında ilişki olduğu bildirilmiştir.

İktidarsızlık (sertleşme sorunu) kalp damar sistemi hastalıkları ile birliktelik oranı yüksektir. Sertleşme sorunu olanlarda kalp damar hastalıklarının varlığı araştırılmalıdır. Penisi besleyen damarların çapı 1-2 mm iken kalbi besleyen damarlar 4-5 mm civarındadır. Kalp krizi geçirmiş olan hastalar incelendiğinde 3-4 yıl önce hastalarda sertleşme sorunlarının belirtilerinin başladığı tespit edilmiştir. Ayrıca kalp rahatsızlığı sebebiyle kullanılan ilaçlara bağlı olarak sertleşme sorunları çıkabilmektedir, bu durumda da kardiyoloji uzmanından hastanın ilacının değiştirilip değiştirilemeyeceği konusunda bir değerlendirme yapması istenebilir.

İktidarsızlık gizli bir damar hastalığı veya şeker hastalığının habercisi olabilir. İktidarsızlık sorunu yaşayan hastaların birilerinden ismini duydukları ilacı kullanarak sorunlarını çözmeye çalışmaları ciddi hastalıkların gizli kalmasına sebep olabilir. Bu sebeple iktidarsızlık sorunu olan hastaların üroloji doktoruna başvurmaları ve kan tetkiklerinin yapılarak olası hastalıkların gözden geçirilmesi gerekmektedir.



Op.Dr.Murat ÇELTİK
İstanbul Cerrahi Hastanesi
0 212 296 94 50
0 536 886 12 96
Web: www.muradceltik.com
www.sertlesmesorunu.co
www.facebook.com/opdrmuratceltik
www.facebook.com/varikoseltedavisi
www.facebook.com/bobrektasitedavisi

İlgili Sağlık Konuları