Hemoroid Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Tamamen sağlıklı insanların fizik muayenelerinde her üç kişiden ikisinde hemoroid saptanmıştır.Hemoroid; rektal bölgede, anüs içinde yer alan hemoroidal toplardamarların zaman içinde anormal şekilde genişleyip sarkmasıyla oluşur. Hastalar klinikte kaşıntı, ele gelen meme, ağrı ya da kanama yakınmalarıyla karşımıza gelirler

Hemoroid Tipleri Nelerdir?

Hemoroid internal (iç) ve external (dış) olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan iç hemoroid genellikle fazla ağrı ve kaşıntıya neden olmaz. Çok ileri evrelerde olmadıkça sadece aralıklı rektal kanama şeklinde belirti verir. İleri evrelerde makattan dışarı çıkan ve kendiliğinden ya da parmakla normale dönen memeler ortaya çıkabilir. Dış hemoroid ise kendilerini genellikle ağrı ve yanma ile gösterir.

Hemoroid Nasıl ve Neden oluşur ?

Araştırmalar hemoroidin çok sayıda faktör tarafından oluşturulduğunu göstermiştir. Bu faktörler değişik hemoroid formlarına yol açabilir ve hemoroid oluşumunda birlikte rol alabilirler. Bu faktörler şunlardır:

Hemoroid Hastalığına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Sürekli ve uzun süreli oturma

Kabızlık yada ishal

Şişmanlık

Gebelik ve doğumlar

Ağır yük kaldırma

Şiddetli ve uzun süreli öksürük

Barsak hareketlerinde problem

Kalıtımsal faktörler

Hemoroidli hastaların çoğunda uzun süren kabızlık vardır ve ailede birçok hemoroidli şahıs bulunmaktadır. Hemoroid hastalığı toplumda çok yaygın bulunmaktadır.
Makat bölgesinde 3 ana toplar damar ağı mevcuttur. Bir tane solda, iki tane sağda. Bunlara toplardamar yastıkları denir. Kabızlık nedeni ile bunlar genişler ve iç hemoroidleri oluşturur. Zamanla bunlar makat dışına sürüklenir ve dişkılama esnasında dışarı sarkar.

İlgili Sağlık Konuları