Yaklaşık 4 yıldır süren ve 4 hastanın gönüllü katılı ile yürütülen pilot uygulamanın yurt geneline yayılması için düğmeye basıldı. Ev diyalizi, ülkemizde hemodiyaliz tedavisi gören yaklaşık 55 bin hastayı yakından ilgilendiriyor.
27. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi nedeni ile Antalya’da bulunan Fresenius Medical Care (FMC) İcra Kurulu Üyesi Dr. Hakan Göker gazetecilerin ülkemizdeki diyaliz hizmetleri konusunda yönelttiği soruları yanıtladı. Dr. Göker, Türkiye’de diyaliz tedavisi gören hasta sayısının 55 bini aştığını kaydetti.
2020 yılında diyaliz hastası sayısının, yaşam koşulları ve diğer hastalıkların böbrek yetersizliği sorununu tetikleyecek olması nedeni ile 100 bini aşacağını ifade eden Dr. Hakan Göker, mevcut 55 bin hastaya devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri dışında sayıları 400’ü bulan özel diyaliz merkezinin tedavi hizmeti sunduğunu kaydetti.
FMC’nin Kilometre Taşları
FMC’nin kilometre taşlarına da değinen Dr. Göker, kurumun 1996 yılında Türkiye'de kendi şirketiyle faaliyet göstermeye ve 1998 yılında Fresenius Diyaliz Hizmetleri A.Ş.’yi kurarak, dünya ile eş zamanlı olarak diyaliz tedavisi hizmeti sunmaya başladığını belirtti. “Aynı yıl, hemodiyaliz çözeltileri ihtiyacını karşılamak üzere Ankara'daki üretim tesisleri hizmete girdi. 2000 yılında, Antalya Serbest Bölgesinde su arıtma sistemleri üretim tesisi, Novamed kan seti üretim tesisi ve uluslar arası ticaret ve lojistik merkezimizi kurarak orada da üretime ve ihracata başladık” diye konuştu.
2003 yılında, sayıları 1500’ü aşan periton diyalizi hastalarına daha iyi hizmet vermek amacıyla Fresenius Ecza Deposu AŞ’nin faaliyete geçtiğini kaydeden Dr. Göker, “2010’da, Fresenius Medical Care Türkiye'de faaliyet gösteren 4 şirketi ve 2 binin üzerinde personeli ile Türkiye'nin her yerinde diyaliz sektörüne hizmet vermekte ve dünyada olduğu gibi Türkiye'de de lider konumunu korumaktadır” dedi.
FMC’nin Vizyonu
FMC’nin Türkiye çapında işlettiği 50 klinikte 5 bin 500 hemodiyaliz hastasına hizmet sunduğunu kaydeden Dr. Hakan Göker, Fresenius Medical Care’in dünya genelinde uyguladığı kalite politikasının temelinde insan sağlığı ve refahının yer aldığını kaydetti.
Son 10 yılda Fresenius öncülüğünde gelişen teknoloji ile hemodiyaliz tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden FMC İcra Kurulu Üyesi Dr. Hakan Göker, “Eskiden hastalar tedavi görebilmek için hastane kapılarında ya da kliniklerde sıra bekliyordu. Bugün son derece modern ve teknik donanımı son derece gelişmiş sağlık kuruluşlarında bu tedavileri görüyorlar. Hastaların yaşamını konforlu hale getirmek için yurt dışında özellikle Avrupa, Amerika, Japonya ve Avusturalya’da ciddi çalışmalar yürütülüyor. Bu uygulamalardan biri de evde hemodiyaliz tedavisi. Diyaliz tedavisinin gelişimine ve bu alanda dünya çapında yürütülen ArGe çalışmalarına en önemli katkıyı sağlayan kuruluş olarak, bu alandaki tüm ilerlemeleri, misyonumuz ve vizyonumuz gereği, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle aynı anda Türkiye’de de hizmete sunuyoruz” diye konuştu.
Evde diyaliz hizmeti konusunda Prof. Dr. Ali Başçı ve Prof. Dr. Ercan Ok’un başkanlığında Ege Üniversitesi Nefroloji Bölümü ile birlikte ilk çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Dr. Göker, “4 yılı aşan bilimsel çalışmaların ardından, Türkiye’de de evde diyaliz uygulamasına hazır hale geldik; Sağlık Bakanlığının onayı ve SGK’nın uygulamayı ödeme kapsamına almasıyla birlikte hali hazırda İzmir’de 8 hastaya evlerinde diyaliz tedavisi sunmaya başladık” dedi.
İzmir’in ardından 2010-2011 yılları içinde diğer illerde de yaygınlaştırılması hedeflenen evde diyaliz için tıbbi açıdan uygun olan hastaların Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kliniklerde bir süre eğitimden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Hakan Göker “Bu eğitimin ardından hasta, kendi evine kurulacak olan sistem ile evinde kendi diyalizini kendisi yapabilecek. Bildiğiniz gibi bir hasta haftada ortalama üç kez dörder saat süreyle bu tedaviden yararlanmak zorunda. Bu da hastanın haftada en az iki ya da üç gününün kliniklerde geçmesi anlamına geliyor. Evde diyaliz uygulayan hastalar günlük yaşamlarından kopmadan, dilerlerse gece uykusu sırasında, 4 saatten de daha uzun süre diyaliz yapabilecekler. Böylece hem daha iyi tıbbi sonuçlar hem de daha kaliteli bir yaşam mümkün olabilecek” diye konuştu.
Kongrede ev diyalizi konusunda gerçekleştirilen bilimsel oturumda ABD Washington Üniversitesi Nefroloji Profesörü ve Seattle Kuzeybatı Böbrek Merkezleri Yönetici Direktörü Christopher Blogg, dünyada evde hemodiyaliz uygulamalarına dair ayrntılı bir sunum yaptı.
Katılımcılar tarafından ilgi ile izlenen sunumunda Blogg, evde hemodiyaliz uygulamalarının dünyada yaygın bir biçimde başarı ile uygulandığını ve hastaların bu tedaviyi ve ev ortamında almaktan gayet mutlu olduklarını söyledi. Hemodiyaliz tedavisi uygulamalarında en kaliteli yolun evde hemodiyaliz olduğunu kaydeden Blogg, “Böylece hastalar daha uzun yaşama ve özgürlüklerine kavuşma şansı bulmaktalar” dedi.