HAYATIN ANLAMI, AMAÇLARIMIZ, VAROLUŞSAL BOŞLUK VE FARKINDALIK

HAYATIN ANLAMI, AMAÇLARIMIZ, VAROLUŞSAL BOŞLUK VE FARKINDALIK

İnsan biyolojik, sosyolojik ve psikolojik bir varlıktır. Biyolojik olarak; maddesel bir yapıya sahip, dik duruşa, gelişmiş bir beyine, dil kullanarak konuşma kabiliyetine sahiptir. Sosyolojik olarak; bir ailede ve toplumda doğar, o toplum ve ailenin içinde büyür gelişir, o aile ve toplumun din, dil ve kültür gibi öğelerini öğrenir, yaşamını şekillendirir. Son olarak insan psikolojik bir varlıktır. Duygu, düşünce ve davranış gibi psikolojik süreçleri yaşar, bu süreçler birbirini etkileyerek gelişim ve değişim sağlar. Genel olarak bakıldığında insan bu üç özelliğiyle (biyolojik, sosyolojik, psikolojik) varoluş kazanır.

İnsan dünyadaki birtakım şeylere anlam verebilen, anlam üretebilen tek canlıdır. İnsan rasyonelliği ve zekası sayesinde, canlıları, nesneleri ve olayları anlamlandırmış, sınıflandırmış ve kendisi için yararlı şekilde kullanmıştır. Bu yüklediğimiz anlamlar bizim bilincimizin ürünüdür. İnsan yalnız kendisinin dışındaki şeylere anlam vermez kendi varoluşuna da anlam verir. Eğer herşey anlamsız geliyorsa kendi varoluşuda anlamsızlaşacaktır.

İnsan kendisine ve diğer şeylere anlam verdiği ölçüde amaçlar geliştirecektir. Bu bakımdan anlam ve amaç birbirinden bağımsız değildir. Hayatımınızı ne kadar anlamlı ve zengin kılarsak amaçlarımızda o doğrultuda zenginleşecektir.
Kendi varoluşuna ve diğer şeylere anlam veremeyen ve kendine göre amaçlar edinemeyen insanlar boşluk duygusu yaşarlar. Varoluşsal boşluk anlamlı bulduğumuz amaçlara yönelemediğimizde kendisini gösterir. Hemen her insan zaman zaman varoluşsal boşluk içine düşebilir. Bu zamanlarda kendileri için anlamlı olan bir takım amaçlar bulduklarında boşluk duygusundan kurtulabilirler. İnsan, kendisi ile varoluşu arasında kendine anlamlı gelen bir bağ kurması ve amaçlarına doğru istekle yürümesi önemlidir.
Ayrıca insan, etrafında ve kendi içinde olup bitenlerin farkındadır. Fark etme, bir bilinçlilik halidir. Farklı fark etme düzeyleri vardır, gerçek farkındalık bu düzeylerin ayırdında olmakla sağlanır. Bu düzeyler; dış dünyayı fark etme, iç dünyayı fark etme, diğer insanların iç dünyalarını fark etme ve evrendeki bütünlüğü fark etmedir.
Ne istiyoruz, gerçekten ne istiyoruz, en önemli farkındalık kazanmamız gereken soruların başında geliyor. Nihai olarak en önemli var oluşsal amacımız kişinin kendisini bulmasıdır. Kişinin kendisini bulması için; düşünmesi, araştırması, incelemesi, denemesi, sorgulaması, yorumlaması, öğrenmesi ve anlaması gerekmektedir.

İlgili Sağlık Konuları