Hava kirliliği yumurta rezervlerini azaltıyor

Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği'nin Viyana'da düzenlediği 2019 yıllık toplantısında, çevresel hava kirleticilerine maruz kalındığında, kadınların yumurtalık rezervinin azaldığına dikkat çekildi.

Viyana'da düzenlenen toplantıda Araştırmacılar, kadının hastane hormon ölçümlerini, Google Maps'i kullanarak coğrafikonum verileriyle birlikte, bölgesel yetkililerden azot dioksit ve partikül madde seviyeleri hakkındaki gerçek zamanlı çevresel verilerle ilişkilendirmek için 'büyük veri' yaklaşımı kullandıklarını belirttiler. Çalışmalarında yüksek miktarda hava kirletici ile ilişkili bir alanda yaşamanın, yumurtalık rezervini iki ya da üç katına kadar ciddi oranda azalttığına dikkat çektiler.

Kirli havanın ve çevrenin üreme sağlığı üzerindeki etkilerini konuştuğumuz Çevre Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Hürkan Akyol olumsuz çevresel faktörler hakkında bilgi verdi. Hava kirliğinin birçok sağlık sorununa yol açtığını söyleyen Op. Dr. Hürkan Akyol şöyle konuştu: Hava kirliliği,küresel olarak ölümlere ve hastalıklara yol açan kaçınılabilir temel nedenlerden birisidir.

Üreme sağlığını da olumsuz etkilemenin yanı sıra, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi doğuma ilişkin süreçleri de olumsuz etkilemektedir.

Hava kirleticileri arasında, hava içerisinde asılı olarak bulunan katı ve sıvı parçacıkların karışımından oluşan,yaygın bir hava kirleticileri olan Partiküler maddeler, renksiz, alev-almaz vekeskin bir kokusu olan gaz Kükürt dioksit, havanın içerisinde ne zaman bir şey yansa oluşan azot oksitleri, Ozon, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olan havadan biraz daha hafif karbon monoksit, oda sıcaklığında kolaylıkla buharlaşabilen organik kimyasallardan Uçucu Organik Bileşkeler sayılabilir.

Ev temizliğinde kullanılan mobilya cilası, çok amaçlı temizleyiciler, halı şampuanları, oda spreyleri, banyo ve tuvalet temizliğinde kullanılan deterjanlar üreme sağlığına zarar verebilir. Bu ürünleri kullanırken eldiven kullanılması ve temizlenen mekânların iyi havalandırılması gerekir. Bunların yanı sıra aktif içici ya da pasif içici olursa olsun" dedi.

İlgili Sağlık Konuları