Hastalık Gelmeden Önleminizi Alın!

Uzmanlar, havaların soğumasıyla birlikte kış hastalıklarının da yavaş yavaş ortaya çıktığını hatırlatarak, kışı yatakta geçirmemek için çeşitli uyarılarda bulundu.

Üst solunum yolu enfeksiyonları tehlikeli mi? Zatürreenin ilk belirtileri neler? Akut bronşit tedavi edilmez ise ne olur? Grip aşısı ne zaman yapılmalı? Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Levent Tabak ve Dr. Elif Altuğ Kolsuk, tüm bu sorulara yanıt vererek, kışı yatakta geçirmemek için çeşitli uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamada, gribin belirtilerinin, soğuk algınlığında görülen belirtilerden daha şiddetli olduğu ifade edilerek, bu belirtiler şöyle sıralandı:"Yüksek ateş, öksürük, baş, boğaz, vücut ve kas ağrısı ve halsizlik."

Okul çağındaki çocuklar ve gençlerdeki yakınmaların ise erişkinlerdekilerle benzerlik gösterdiği, ancak bebeklerde tanı koymanın zor olduğu, belirtilerin, diğer virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar gibi olduğu bildirildi. Açıklamada, iyileşme sürecinin 1-2 hafta içerisinde tamamlandığı, özellikle yaşlılarda halsizlik, kuvvetsizlik gibi yakınmaların, iyileşmenin ardından da uzun süre devam edebileceği ifade edilerek, "Etkili bir tedavi ile hastalık süresi kısaltılır ve yaşam kalitesi artırılabilir.

En iyi korunma yöntemi grip aşısı olup; en uygun uygulama zamanı Ekim başı ila Kasım ortasındadır. Grip aşısı, her yıl tekrarlanmalıdır" denildi.

50 yaş ve üzerindekiler, huzurevinde yaşayan veya kronik bakım altındaki kişiler, kalp ve akciğer hastaları ile astım gibi kronik hastalığı olanlar, 6 ay-18 yaş arasında uzun süreli aspirin tedavisi gören çocuklar, kronik hastalık nedeniyle son 1 yıldır hastanede yatan veya tedavi görenler, HIV pozitif virüsü taşıyanların ve kalabalık ortamlarda yaşayan öğrenci ve askerler ile diğer meslek gruplarındakilerin grip aşısı olmaları gerektiğini vurgulandı.

Hastalığın en yaygın komplikasyonunun ise zatüre gelişimine neden olması olduğu belirtilirken, nefes darlığı ve öksürükle birlikte göğüs ağrısı görülmesi durumunda; ayrıca sarı-yeşil renkte veya kanlı bir şekilde balgam geliştiğinde, mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altı çizildi.

Önlem alınmadığı takdirde ölümcül olabilen zatüre hakkında da bilgi veren uzmanlar, "Akciğerdeki hava keselerinin iltihap ve sıvı ile dolması neticesinde kana oksijen ulaşamadığı için vücut hücreleri düzenli çalışamaz. Akciğerlerde ciddi bir enfeksiyona yol açması nedeniyle zatüre ölümcül sonuçlar doğurabilir. Hastalığın belirtileri, ani ve şiddetli ataklarla gelen kuru öksürük, ateş ve titreme, bulantı ve kusma ve halsizlik şeklinde olabilir. Hastalığın tedavisi ise genç, bağışıklık sistemi güçlü kişiler ile erken tanı konulan vakalarda ayrıca enfeksiyonun lokal olduğu kişilerde tedaviye yanıt alınmaktadır.

Doktorun önerisiyle uygun antibiyotik belirlenerek; hastalığın seyrine göre kullanılmaktadır. İyi bir terleme ve gereken durumlarda oksijen alımı ile destek tedavisi sağlanır. Yakınmalar, 7 ila 10 gün içerisinde azalsa da tamamen iyileşme sağlanması haftalar sürebilir. Hastalığın tekrarını önlemek için yeterli sürede istirahat gerekmektedir" açıklamasında bulundu.
 

İlgili Sağlık Konuları