Hamilelik döneminde dengeli ve düzenli beslenme her kadın doğum doktorunun anne adaylarına tavsiye ettiği bir yöntemdir. Dengeli ve düzenli beslenme aynı zamanda bebeğin de gelişimini olumlu yönde etkiler. Normal seyrinde giden bir hamilelikte en fazla 14 kg, en az ise 7 kg alınır.
hamilelikte beslenme
Hamilelikte en çok 4. Ay ile 8. Ay arasında bebek gelişimi hızlandığı için o aralarda kilo alımı da hızlanır. 8. Aydan sonra kilo alımı gittikçe yavaşlar. Bu yazımızda hamilelik döneminde anne adaylarının mutlaka tüketmesi gereken besinleri aktarmaya çalışacağız.
Demir ve Protein Tüketin!
Eğer yediklerinizin bebeğinize de faydası dokunsun istiyorsanız, mutlak suretle annenin en çok kaybettiği Demir tüketmek gereklidir. Demirin yanı sıra Protein ve Kalsiyum da önem taşır. Hangi vitaminlere ne zaman ihtiyacınız olacağını bilmeniz için bebeğinizin gelişimini çok iyi ve hangi aylarda hangi besin gruplarına önem vereceğinizi böylelikle doktorunuzla eş zamanlı olarak takibiniz sonucunda karar verebilirsiniz. Hamile iken, hamur işleri, tatlı, çikolata gibi yiyecekler bebeğe faydası olmadığı gibi, anne adayının vücudunda kalıcı kilolara sebebiyet verir.
Hamilelikte ihtiyacınız olacak Protein kaynakları; et, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt, fındık, ceviz, kurubaklagiller gibi zengin içerikli yiyecekler faydalıdır. Bunların yanı sıra protein içerikli kalsiyum besin grupları ise, demir grubundan da zengin olan yiyeceklerdir. Demir içeren besinler arasında kuru incir de bulunur. Bknz: http://www.superanne.org/kuru-incir-ve-faydalari
Mutlaka Kalsiyum Alın!
kalsiyum içeren besin
Hamilelik döneminde fetus’un gelişmesi nedeniyle kemik ve diş köklerinin oluşması ve büyümesi için kalsiyumun büyük önemi vardır. Ve her anne adayı için gerekli bir mineral kaynağıdır. İhtiyacınız olacak kalsiyum kaynakları; tahıl ürünleri, yeşil sebzeler, kurutulmuş meyveler, susam, pekmez, limon, çilek, süt ve süt ürünleri olarak sıralanabilir.
Hamilelikte ve sonrasında hem anne adayının hem de bebeğin en çok ihtiyacı olacak olan Demir grubunun da kaynakları; yumurta, kırmızı et, tahıllar, tahin, pekmez gibi besinlerdir.
A ve B Vitamini Hayati Önemlidir!
A vitaminin de Demir kadar hayati bir önem taşıdığı bilinmektedir. Hamilelikte diş oluşumu, kemik gelişmesi ve görme yetilerinin işlemi için A vitamini mutlaka almak gerekir. Fakat fazla tüketildiğinde toksikasyon etkisi (besin zehirlenmesi) yapabilir, dikkatli olmakta fayda var. A vitaminin kaynakları; yumurta sarısı, sarı meyveler (portakal, kayısı), sarı ve yeşil sebze, tereyağ gibi besinlerde fazlasıyla mevcuttur.
Hamilelikte bir de B vitamini önemli bir role sahiptir, kas ve sinir sisteminin gelişmesinde aktif rol oynar. Folikasit başta olmak üzere bu mineral metabolizma faaliyeti açısından önem taşır. B vitamini kaynakları ise; fındıki fıstık, sakatat ve tahıllar gibi besin maddeleridir.
Fetusun iskelet sistemini oluşturmasında ve gelişmesinde bir diğer önemli mineral ise D vitaminidir. Kalsiyum ve fosfor açısından önem taşır. D vitamini kaynakları ise; Balıkyağı, yumurta sarısı, süt ürünleri gibi zengin besinlerdir.