Bilimadamları, yapay yumurtalık sayesinde yumurtalıkları yeterince gelişemeyen kadınların, olgunlaşmamış yumurtalarını aldırıp dondurarak ileride kendi çocuklarına hamile kalabileceklerini belirtti.
Özellikle kanser tedavisi nedeniyle doğurganlıklarını yitiren kadınlar için yapay yumurtalıkların umut olacağı düşünülüyor. Konuyla ilgili araştırma, Assisted Reproduction and Genetics Dergisi’nde yayımlandı.
Yumurtalık, üç farklı hücre tipinden oluşuyor. Araştırmacılar, önce yumurtalığın iki ana hücresinden biri olan ve 25-46 yaşları arasındaki kadın hastaların bağışlamış olduğu “teka” hücrelerini laboratuvar ortamında değişik malzemelerle “bal peteği” oluşturacak şekilde çoğaltmış, daha sonra diğer ana hücre olan “granüloza”ları bal peteğine yerleştirmişler.
En son olarak da bir insan yumurta hücresi bu yapay oluşumun içine yerleştirilmiş. Kısa süre sonra teka hücrelerinin gerçek bir yumurtalığı taklit edecek şekilde granüloza ve
yumurta hücrelerini sarmaya başladığı tespit edilmiş.
Bilim adamları, yapay yumurtalığın birçok kadının çocuk hayalini gerçekleştireceği gibi, bilimsel araştırmalara da çok yardımcı olacağını belirtiyor.
Yapay yumurtalık, sağlıklı bir yumurtalığın nasıl çalıştığı, nelerden etkilendiği, zehirli maddeler karşısında nasıl tepki verdiği gibi birçok konuda araştırmacılara “laboratuvar” görevi görecek.