Hafızanızı Devredışı Bırakabileceksiniz!

Journal of Neural Engineering dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ABD'nin Güney California Üniversitesinden Theodore Berger ve ekibi, farelerin beynine, kullanılan ilaçlar sayesinde unutulmuş anıların canlanmasını sağlayan bir protez yerleştirdi.

Bilim adamları, farelerin hafızasını "etkinleştiren veya devredışı bırakan" bir yöntem buldu.

Journal of Neural Engineering" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ABD'nin Güney California Üniversitesinden Theodore Berger ve ekibi, farelerin beynine, kullanılan ilaçlar sayesinde unutulmuş anıların canlanmasını sağlayan bir protez yerleştirdi. Berger, "düğmeye basıldığında farelerin anıları hatırladığını, kapatıldığında ise bunları unuttuğunu" belirtti.

İnsanlarda olduğu gibi farelerde de beynin hafızayla ilgili CA3 ve CA1 adı verilen iki bölgeden oluşan hipokampusa yoğunlaşan bilim adamları, bu bölgeler arasındaki iletişimin kısa süreli bellekten uzun süreliye geçişi sağladığına dikkati çekti.

Farelerin ödül aldıkları sırada bu iki bölge arasındaki sinyalleri inceleyen bilim adamları, hayvanların ödülün karşılığı olan davranışı benimsediklerini ve bunu uzun süreli belleğe yerleştirdiklerini tespit etti.

Bilimadamları, CA3 ve CA1 bölgeleri arasındaki bağlantının kopmasına yol açan bir maddeyi farelere verdiklerinde ise hayvanların uzun süreli belleğe yerleştirdikleri anıları unuttuğunu belirledi. Bölgeler arasındaki sinyallerin tekrar üretilmesini sağlayan elektronik bir cihazı kullanan bilim adamları, hafızanın tekrar canlandığını gördü.

Araştırmada, cihazın hayvanların hafızasını güçlendirmeye yardımcı olduğu vurgulandı. Bilim adamları, araştırmanın insanlarda bunamaya, beyin kanamasına ya da travmaya bağlı hafıza sorunlarının tedavisine ışık tutmasını umuyor.

İlgili Sağlık Konuları