Güneş Lekeleri Kendiliğinden Geçer mi?

Uzmanlar, halk arasında 'Al basması' ya da 'Gebelik lekesi' olarak bilinen güneş lekeleri (melazma) tedavisinin oldukça zor olduğunu belirtti. Lekelerin kendiliğinden asla düzelmeyeceğini ifade eden uzmanlar, güneşe mesafeli davranmanın önemine değiniyor.

Yaz aylarında bronzlaşmanın büyüsüne kapılanlar pek çok tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Güneşin zararlı etkileri, deri yaşlanması ve cilt kanseri ile birlikte deride ömür boyu kalabilen ve kendini tekrarlayan güneş lekelerine neden oluyor.

Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ahu Birol, kozmetik görünüm bozukluğunun kişilerde psikolojik sorunlara neden olabileceğine işaret etti. Sıklıkla kadınlarda, özellikle koyu tenli kişilerde güneş lekelerinin görüldüğünü aktaran Ahu Birol, "Hastalığın oluşumunda en önemli neden genetik faktör ve güneş ışığıdır. Doğum kontrol hapı kullanımı ve gebelikte ortaya çıkan hormonal değişiklikler hastalığın ortaya çıkısını kolaylaştırır.

Melazma güneş gören bölgeler ile sınırlıdır. Özellikle alın, burun, çene, üst dudak ve yanakta yerleşim gösterir. Tedavisi oldukça zordur. Tedavi edilmezse kendiliğinden düzelme olasılığı yoktur. Tedavi sonrası nüks sık görülür. Doğum kontrol hapı bırakılsa dahi pigmentasyon kalıcı olmaktadır. Tedavi uzun süreli uygulanmalıdır." dedi.

Güneşten korunma tedavinin en önemli aşamasını olduğunu ifade eden Birol, yaz ve kış aylarında en az 15 faktör güneş koruyucu krem kullanılması gerektiğini söyledi. İçinde titanyum ve çinko dioksit bulunan fiziksel koruyucu ürünleri tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ahu Birol, "Tedavide leke acıcı kimyasal ürünler önerilir. Hidrokinon, kojik asit, arbutin, retinoik asit, glikolik asit içeren ürünler günümüzde sık kullanılan leke açıcılardır.

Tedavi için en uygun dönem sonbahar ve kış aylarıdır. Yazın güneşin etkisi ile tedavide önerilen ilaçlar iritasyon yaratmakta, kullanımı sınırlamakta ve iritasyon sonrası leke riskini daha fazla artırabilmektedir. Kimyasal peeling melazma tedavisinde kullanılan diğer bir tedavi yöntemidir. Derinin soyulması ile melanin pigmentinde azalma olmaktadır. Glikolik asit ve triklorasetik asit en sık uygulanan peeling ajanlarıdır. Lazer tedavisi, kriyoterapi ve dermabrazyon pigmentasyon tedavisinde kullanılabilen fakat postinflamatuar pigmentasyon riskinin yüksek olduğu tedavi yöntemleridir." diye konuştu. 
 

İlgili Sağlık Konuları