Kuru Cilde Ne İyi Gelir?

'Cildim çok kuru', 'Cildim pul pul dökülüyor' diyorsanız, bu habere dikkat!

Cilt kuruluğu olan kişiler mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışmalılar. Kişinin şikayetleri, belirtilerin süresi ve şiddeti, tedavinin şeklini belirler. Bazı olgularda sadece nemlendiriciler yeterli olurken, belirtilerin şiddetli olduğu olgularda antihistaminik ilaçlar, topikal kortikosteroid kremler vermek gerekebilir. Çok sayıda ve markada nemlendirici olduğundan rastgele bir nemlendirici kullanımı doğru değildir. Hastanın deri tipine ve şikayetlerine uygun nemlendiriciler önerilmelidir. 

CİLT KURULUĞUNU ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALI?

Soğukta eldiven takın: Özellikle sonbahar ve kış aylarında düşük nem oranına bağlı olarak daha sık deri kuruluğu gelişir. Soğuk havalarda açıkta kalan bölgeleri, özellikle ellerimizi eldivenle korumamız gerekir.

Kısa duş alın: Sık duş almak vücut hijyeni için gerekli olsa da; uzun süren, banyo köpükleriyle yapılan ve çok sıcak suyla alınan duşlar deri kuruluğunu arttırır. Bu nedenle banyo ve duş süresi kısa tutulmalı, duştan çıktıktan sonra mutlaka cilt tipine uygun nemlendiriciler kullanılmalı.

Yağlı sabun kullanın: Sabunlar deriyi kuruttuğundan pH'ı 5.5 sabunsuz temizleyiciler veya yağ ve gliserin oranı yüksek sabunlar kullanılmalıdır.

Kimyasallardan korunun: Sık deterjan, aseton ve kimyasallarla temastan kaçınılmalıdır.

Çok dar giyinmeyin: Çok dar giysiler sürtünmeye bağlı deride kuruluk ve iritasyona neden olabileceğinden kıyafet şeçimine dikkat edilmelidir.

Ofisi nemlendirin: Özellikle ofis ortamında çalışanlar, klimanın neden olduğu düşük neme bağlı cilt kuruluğundan şikayet edebilirler. Odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edilmelidir.

CİLDİN KURUMAMASI İÇİN BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Cilt kuruluğunu engellemek için beslenmemize özen göstermemiz ve vücudumuz için gereken mineral ve vitaminleri düzenli olarak almamız gerekiyor.

A vitamini yönünden zengin besinler arasında patates, kayısı kurusu, mango, ciğer ve havucu sayabiliriz. A vitamini alırken dikkat edilmesi gereken nokta fazla A vitamininin zehirleyici olabileceği ve gebelikte fetüse zarar verebileceği. Tüketmeniz gereken miktarı mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

B vitamini için yiyebileceğiniz besinler ise portakal mandalina gibi turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karnabahar ve biberdir.

Sigaranın, hava kirliliğinin vücuda verdiği zararı en aza indirmek için E vitamini almalısınız. E vitamini kaynakları ise ıspanak, fındık, bitkisel yağlar, zeytin ve kuşkonmazdır.

Cilt kuruluğuna iyi gelen besinler gerekli vitaminler dışında sağlıklı yağ asitleri ve mineralleri de içermeli. Keten tohumu yağı hem antioksidan olarak iyi bir kaynaktır hem de vücut için gereken omega 3 yağ asitlerini içerir. Kuru cilt şikayeti olanların düzenli aralıklarla somon, tuna gibi yağlı balıkları ve ceviz gibi yemişleri tüketmeleri tavsiye edilir.

Cilt kuruluğunu önlemek için en önemli noktalardan biri de yeterli miktarda su içmek. Herkes için gereken su miktarı farklı olabilir ancak tavsiye edilen miktar günde 8-10 bardak su tüketmek. Su böbrek yoluyla toksinlerin vücuttan atılmasına sistemin temiz kalmasına yardımcı olur.

İlgili Sağlık Konuları