Güneş Çarpmasına Dikkat Edin!

Aşırı sıcaklarda en çok rastlanılan sağlık sorunlarından biri olan güneş çarpması, önlem alınmadığı takdirde ciddi ve kalıcı zararlara neden olabiliyor!

Özellikle güneşin tepede olduğu öğle saatlerinde uzun bir süre güneşin altına kalan kişide 'güneş çarpması' gerçekleşebiliyor. Beden ısısının düzenlenmesinde probleme yol açan 'güneş çarpması', vücut ısısının hızla yükselmesine ve hatta beyinde tahribata neden olabiliyor. Üstelik sadece güneşe yoğun bir biçimde maruz kalanlarda değil, çalıştığı yer itibarı ile yüksek ısıya maruz kalmak zorunda olanlarda da aynı etkiyi gösterebiliyor. Hızla bronzlaşmak isteyenlerde de güneş çarpması görülebiliyor.

Ölümle sonuçlanabiliyor

Daha çok çocuklarda ve yaşlılarda görülen bu yaz hastalığının en önemli belirtileri; terleyememe, 41 dereceden yüksek ateş ve yoğun sinir sistemi bozuklukları. Genellikle kusma ve bulantı, şiddetli baş ağrısı ile kendini gösteren hastalıkta sersemlik, yürümede zorluk ve bazen bilincin yitirilmesi de söz konusu olabiliyor. İleri derecede görülen vakalarda sonuç maalesef ölüm de olabiliyor. Ölümde kurtulanlar ise kalıcı sinir sistemi problemleri çekebiliyor.

Alınabilecek önlemler

Ultraviyole ışınlara karşı koruma özelliği olan güneş gözlüğü kullanılmalı

Koruyucu güneş kremi kullanmalı

10:00 – 15:00 arası direkt güneş ışığına maruz kalınmamalı

Şapka vb. koruyucu elbise ve aksesuarlar kullanılmalı.

Kavurucu sıcaklarda özellikle öğle saatlerinde sentetik kıyafetler yerine pamuklu kumaşlar tercih edilmeli.

Güneş çarpması halinde yapılması gerekenler

Kişi derhal güneş ışığından uzaklaştırılıp gölge bir yere götürülmeli

Vücut, sıcaklığı 38 dereceye inene kadar soğutulmalıdır. Kıyafetlerini çıkarmak, soğuk küvete sokmak, buz torbaları kullanmak bir soğuk sudan geçmiş süngeri vücutta gezdirmek gibi yöntemler kullanılabilir.

Davranışları normal, bilinci yerindeyse alkollü olmamak kaydı ile içecek bir şeyler verilebilir. Fakat bu durum bir tartışma konusu; zira hastanın bilincinin yerinde olmadığını düşünüyorsanız, boğulma riski oluşabileceğinden herhangi bir içecek de vermemelisiniz.

Kusma gerçekleşiyorsa, hasta yan yüzükoyun yatırılmalı.

Herhangi bir gelişme kaydedilemiyorsa acil tıbbi müdahale için doktor çağırılmalı.

 

İlgili Sağlık Konuları