Grip Olmadan Önlem Alın

Küresel iklim değişikliği ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de grip salgını etkili olmaya başladı.

EDAK Ecza Koop Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Eczacı Leman Ekselioğlu, özellikle geçiş mevsimlerinde ve kış aylarında etkili olan grip salgınına karşı grip olmadan önleminizi alın çağrısında bulundu. Ekselioğlu, sağlıklı kişilerin 10 gün içinde gribi atlatılabileceğini ancak bağışıklık sistemi zayıf olan hastaların iyileşme süreçlerinin daha uzun sürdüğü gibi tehlikeli sonuçla da karşılaşılabileceğini söyledi.

GRİP BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLARI ETKİLİYOR

EDAK Ecza Koop Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Ecz. Leman Ekselioğlu, gripten korunma ile grip aşısı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle grip olmadan önlem almanın önemine dikkat çeken Ekselioğlu, geçiş mevsimlerinde ve kış aylarında grip salgınlarının pek çok kişiyi etkisi altına aldığını ve ölümle sonuçlanan vakalar görülebildiğini söyledi. Ekselioğlu, "Grip, bir tür virüsün (influenza virüsü), solunum yollarına yerleşip, burada çoğalarak neden olduğu, hastanın hapşırması ya da öksürmesi sonucu başkalarına geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs vücuda girdikten 1-2 gün sonra hastalığın belirtileri görülmeye başlar. Virüs yerleştiği yerde çoğalır ve başka yerlere de yayılarak tüm vücudu etkiler. Ateş, öksürük, adale ağrıları gibi belirtilerle seyreder. Her 100 kişiden 10'u bu hastalıkla karşılaşır. Sağlıklı kişilerde 10 gün içinde grip atlatılabilir ancak bağışıklık sistemi zayıf olan hastaların iyileşme süreçleri daha uzun sürdüğü gibi tehlikeli sonuçla da karşılaşılabilir." dedi

GRİP AŞISINDA ZAMAN ÖNEMLİDİR

Havaların soğumasıyla grip hastalığının görülme sıklığının da arttığına değinen Ekselioğlu, "Gripten korunmak için bir takım önlemler almak daha sonra yaşanacak ciddi rahatsızlıkların önüne geçecektir."dedi. Ekselioğlu, alınacak önlemleri şöyle sıraladı. "Bunların başında kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek doğru beslenme alışkanlıkları ve gerekirse gıda takviyeleri kullanmak, grip aşısı yaptırmak gibi önlemlerle hem bireysel hem de toplumsal olarak gripten korunmak ya da hafif atlatmak mümkün olmaktadır. Gribe sebep olan influenza virüsü sürekli yapısını değiştirmektedir. Bu yüzden her yıl grip aşıları yeniden hazırlanır ve bir yıl önceki aşılar kullanılmaz. Bu yüzden grip aşısı yapılırken o yıl için hazırlanmış aşılar kullanılmalıdır. Aşıda zamanlama önemlidir. Türkiye'de ve dünyada küresel ısınma ve mevsim değişiklikleri sebebiyle aşı mevsimi sonbahar aylarında başlayıp kış ayları sonuna kadar yapılabilmektedir. Doğru zaman, gribe yakalanmadan aşının yapılmasıdır." dedi.

ALERJİSİ OLMAYAN HERKES AŞI YAPTIRABİLİR

Öncelikle ciddi allerjisi olmayan herkesin grip aşısı yaptırabileceğini belirten Ekselioğlu, "Sağlık Bakanlığı'nın da önerdiği risk grubundakilerin grip aşısı yaptırması olabilecek yaşamsal riskleri ortadan kaldıracağı için hayati önem taşımaktadır."dedi Buna göre;Astım, diyabet, kronik kalp ve damar hastalığı, böbrek hastalığı, kronik akciğer hastalığı olanlar, Nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler (risk grubunda olmasalar bile), bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler:Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler, Hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanları, 65 yaş üzeri kişiler, uzun süreli aspirin tedavisi alan hastalar, 6-23 aylık bebekler, hamile kadınlar, AİDS hastaları gibi..
Ekselioğlu, grip aşısına karşı riskli grupta olanları da şöyle sıraladı. Daha önce grip aşısına karşı allerjik reaksiyon geçiren kişiler, yumurtaya karşı allerjisi olanlar, hamileliğin ilk 3 ayı içinde olanlar (doktor kontrolüyle)

AŞI HASTALIK YAPMAZ

Ülkemizde uygulanan aşıların inaktif yani canlı olmayan virüslerden oluştuğunu belirten Uzm. Ecz. Leman Ekselioğlu, bu nedenle aşının hastalık yapma riskinin olmadığını söyledi. En sık görülen yan etkinin aşı yerinde ağrı ve hassasiyet ile aşı sonrası nadiren hafif seyreden ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçen nezle türü bir şikayet olabileceğini söyledi. Sistemik ve lokal etkilerin en geç 48 saat içinde kaybolduğunu belirten Ekselioğlu, grip olmadan önlem alma konusunda en yakın sağlık danışmanınız olan eczacılarınıza danışın çağrısında bulundu.