Sevgili Hastalarım & Okurlarım,
İçinde bulunduğumuz sonbahar aylarında hepinizi yakından ilgilendirmesi nedeniyle, bu yazımda GRIPAL ENFEKSIYON' a değinmek istiyorum.
Gribe neden olan virüslere Enfluenza Virüsü denir. A, B, C olmak üzere 3 tipi vardır.
Dünya çapında salgınlara yol açan A Tipidir. B Tipi küçük salgınlara yol açar. C Tipi insanlarda ciddi hastalığa yol açmaz.
A Tipi Virüsler de kendi arasında, yüzeyde yer alan H (Hemaglutinin) ve N (Neurominidase) adı verilen antijenlere (maddelere) göre farklı gruplara ayrılır. Toplam 16 farklı H, 9 farklı N Tipi olup bunlar aralarındaki değişik dizilimlerle H3N2, H5N1, H1N1... gibi varyasyonlar (çeşitlilik) oluşturur. Virüslerin MUTASYONA UĞRAMASI (Genetiğinin değişerek yeni özellikler kazanması, yani bir evrim geçirmesi) söz konusudur. Mutasyona uğrayan virüs yeni özellikler kazanır. Bunun en çarpıcı örneği 1988 yılında görülen Domuz Gribinde; virüs domuzdan insana bulaşma özelliği göstermez iken, geçen yıl (2009) gündemde olan Domuz Gribinde virüs domuzlardan insana, insandan insana geçme özelliği kazanmıştır. Dünyada çok önemli salgınlara yol açan grip vakaları:
- 1918 yılında İspanyol Gribi H1N1 Virüsü,
- 1957 yılında Asya Gribi H2N2 Virüsü,
- 1968 yılında Hong Kong Gribi H3N2 Virüsü ile meydana gelmiştir.
Görülmektedir ki virüsler, H ve N maddelerinin değişik dizilimleri ile her geçen gün aynı aileden farklı bireyler olarak karşımıza çıkmakta. Tabi ki her virüs bir öncekinden daha güçlü olarak, önceki özelliğine hastalık yapma potansiyeli açısından yeni özellikler ekleyerek gelişmekte. Nasıl ki bilgisayarda farklı yazılımlar "Virüs" olarak adlandırılıp değişik özellikler taşıyorsa ve bu virüslere "Antivirüs" programlar üretiliyorsa; insan hayatını da sağlık, sosyal, ekonomik boyutu verdiğim örnekle mukayese edilemeyecek kadar ciddi bir şekilde etkileyen bu tablonun da varyasyonları her yıl sürecek, salgınlar oluşacak ve Antiviral İlaçlar, aşılar üretilecektir... Bu salgınlar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ - WHO) tarafından SALGIN ALARM SEVİYELERİ adı altında 6 gruba ayrılarak tüm Dünya Ülkeleri uyarılmakta.
Son yıllarda yaşanan gribal enfeksiyonlara bir göz atacak olursak:
1. Her yıl Mevsimsel Grip olarak adlandırılan H3N2 Virüsü ile oluşan,
2. 2003' de Kuş Gribi adı altında ortaya çıkan H5N1 (Avian Influenza) Virüsü ile oluşan,
3. Geçen yıl (2009) Domuz Gribi adı altında H1N1 Virüsü ile tüm Dünya'da salgına (Pandemi ) yol açan her 3 enfeksiyon da ASLINDA VERDİĞİ BELİRTİLER AÇISINDAN BİRBİRİNDEN FARKLI DEĞİLDİR.
Mevsimsel Gripte:
- 39 °C ve üstünde ateş,
- Şiddetli eklem,
- Kas ağrıları,
- Baş ağrısı,
- Halsizlik, bitkinlik, titreme,
- Kuru öksürük,
- Boğaz ağrısı,
- Daha sonra burun akıntısı,
- Gözlerde akıntı, kanlanma,
- Karın ağrısı,
- Bulantı, kusma.
Kuş Gribinde:
Mevsimsel gripteki tüm belirtilerin yanı sıra;
- Göğüs ağrısı,
- Burun Kanaması,
- Konjunktivit (Gözde konjunctiva tabakasının iltihabı),
- Pnömoni (zatürre).
Domuz Gribi’nde ise,
Mevsimsel Grip ve Kuş Gribindeki hastalık belirtileri ve ayrıca ishal tablosu da görülebilir.
Sevgili okurlarım & hastalarım, sizlere, farklı bir açıdan bakışla GRIPAL ENFEKSIYON hakkında bilgi vermenin yanı sıra, korunma amacıyla her yıl uygulanan GRIP AŞISI hakkında da kısaca bilgi vermek istiyorum.
Grip Aşısı
Koruyucu hekimlik hizmetleri kapsamında uygulanır.
Aşı, bir önceki sene içinde en sık karşılaşılan virüs tipine karşı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (World Health Organization - WHO) önerileri doğrultusunda hazırlanır. Eylül- Ekim- Kasım aylarında (Enfluenza sezonu başlamadan) bir kez (tek doz) uygulanır.
Aşının koruyuculuğu % 80'e varır. Yaş ilerledikçe, koruyuculuk % 50 - 60'lara iner, ancak, hastalığın hafif geçirilmesini sağlar.
Grip Aşısı;
- 65 yaşın üzerindekilere,
- 6 aydan sonra bebeklere,
- Çocuklara, (9 yaşından küçük çocuklara 1 ay ara ile 2 doz yapılmalıdır.)
- Astım, şeker, kronik kalp ve akciğer, ağır karaciğer, böbrek, kanser hastalığı olanlara,
- Öğretmen, öğrenci, asker, doktor, hemşire, hasta bakıcı, huzurevi, kreş çalışanları ve ailelerine,
- Hac ve umreye gidenlere, mutlaka uygulanmalıdır.
! Hamilere, ilk üç aydan sonra uygulanması önerilir. Emziren anneler aşı olabilir.
! Gribal enfeksiyon ve ateşli hastalıklar seyrinde, kesinlikle grip aşısı uygulanmaz.