Gergedan Gribi Nedir?
Bazı medya organlarında gündeme gelen 'gergedan gribi' virüsü merak konusu oldu. Peki 'gergedan gribi' nedir?
Gergedan gribi haber başlıklarının artmasıyla, konuya dair Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan bir açıklama geldi. Peki gergedan gribi nedir, belirtileri nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
"DÜNYADA TÜRKİYE DIŞINDA BÖYLE BİR İSİMLENDİRME KULLANILMAMIŞTIR"
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, gergedan gribiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ceyhan'ın açıklaması şöyle: , "Dünyada 'gergedan' diye bir virüs yok. Maalesef, çok yanlış bir tercümeden kaynaklanan bir isimlendirme olmuş. Dünyada da Türkiye dışında böyle bir isimlendirme kullanılmamıştır." dedi.
GERGEDAN GRİBİ İSİMLENDİRMESİ DOĞRU DEĞİL
Yeni bir virüsun oluşmadığını belirten Ceyhan, gergedan gribi isminin yanlış bir tercümeden kaynaklı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalığa neden olan virüsün rhinovirüsler olduğunu belirtti.1961 yılından bu yana bilinen hastalıkla ilgili şunları söyledi: "Rino, burunla ilgili demektir, örneğin rinoplasti çok bilinir. Rhinovirüs de burunda hastalık yapan virüstür ve nezle hastalığının virüsü demektir ama maalesef böyle bir isim benzerliği var.
Gergedana verilen bir isim ve 'rhinoceros'tan geliyor. Bunun hiçbir şekilde burunla ilgilisi yok. Maalesef tercüme ederken 'burunla ilgili virüs' yerine 'gergedan virüsü' diye tercüme edilmiş. Bu isimlendirme doğru değil. Ne 'gergedan virüsü' ne de 'gergeden gribi' diye bir şey var. Gergedanın İngilizcesi rhino (rhinozorus) ama virüs adını, 'burun ile ilgili' anlamına gelen 'rhino'dan almaktadır."
"RHİNOVİRÜS NEZLE YAPAR, GRİP YAPMAZ"
Ceyhan, yanlış isimlendirme için şu açıklamalarda bulundu: "Daha önce bazı griplerde bu tip isimlendirmeler kullanıldı ama bunun bir dayanağı vardı. Örneğin kuş gribi denildi çünkü kuşlardan bulaşıyordu ya da domuz gribi denildi çünkü domuzlardan bulaşıyordu ama gergedan virüsü diyemeyiz çünkü gergedandan bulaşan bir virüs yok. Daha tehlikeli bir isimlendirme ise 'gergedan gribi'. Halbuki, rhinovirüs nezle yapar, grip yapmaz daha hafif bir hastalık yapar."
"NEZLE İLE GRİP KARIŞTIRILIYOR"
Griple nezlenin karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Ceyhan, gribe neden olan virüs influenze hakkında da açıklamalarda bulundu. Ölümle bile sonuçlanabilen gribin ciddi bir virüs olduğunu açıkladı. Ceyhan, nezlenin burun akıntısı, hapşırık, öksürük gibibelirtileri olduğunu açıkladı. Nezlenin, en fazla 7 ila 10 gün arası sürecek bir hastalık olduğunu ve bir ilacı olmadığını söyledi.
"BİR KİŞİ, HASTA OLUP AYAKTA DOLAŞABİLİYORSA O KİŞİ GRİP DEĞİL NEZLEDİR"
Ceyhan, grip içinse şu açıklamalarda bulundu: "Bir kişi, hasta olup ayakta dolaşabiliyorsa o kişi grip değil nezledir". Kas ağrısı, nefes darlığı, yüksek ateş gibi belirtileri olan gribin ilerlemesi halinde kişinin dinlenmeye mecbur kalacağını söyledi.
##11541293##
İlgili Sağlık Konuları