Grip Aşısı Olmak İçin Geç Kalmadınız!

Bayındır Hastanesi Söğütözü Enfeksiyon Hatalıkları Uzmanı Dr. Aslı Karademir uyarıyor

Kış mevsimiyle artış gösteren gripten korunmanın en kesin çözümü grip aşısı… Bayındır Hastanesi Söğütözü Enfeksiyon Hatalıkları Uzmanı Dr. Aslı Karademir uyarıyor: Gribe yakalanmak istemeyenlerin Kasım ayı sonuna kadar aşı olmaları gerekiyor.

Influenza" adı verilen virüslerle gelişen, solunum yoluyla vücuda giren, bir enfeksiyon hastalığı olan grip, genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlar şeklinde kendini gösteriyor. Hastalıktan korunmanın en etkin çözümü olan grip aşısı için ise vakit daralıyor. Bu nedenle özellikle aşının Kasım sonuna kadar yapılması son derece önemli. İzleyen dönemde de risk grupları başta olmak üzere mutlaka ciddiye alınmalı. Bayındır Hastanesi Söğütözü Enfeksiyon Hatalıkları Uzmanı Dr. Aslı Karademir, bu sebeple, gribe yakalanmak istemeyenlerin çok geç olmadan grip aşısı yaptırması gerektiğini vurguluyor. Grip aşısının koruculuğuyla ilgili de bilgiler veren Dr. Aslı Karademir,"Kış aylarında sıklıkla gözlenen grip ve sonrasında gelişebilecek hastalıklardan korunmada etkili yollardan biri grip aşısıdır. Grip aşısı uygulandıktan ortalama 10-15 gün sonra koruyucu antikor düzeyi oluşmaya başlar. Sağlıklı genç erişkinlerde %70-90 oranında grip belirtilerini önleyebilir. Yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olan bireylerde koruyucu antikor oluşumu daha az olduğu için, koruyuculuk oranı %30-40'Lara düşebilir. Ancak bu bireylerde gribe yakalanmayı önlemese de, diğer olumsuz etkilerin ortaya çıkışını azaltarak, hastaneye yatış ve ölüm oranlarını düşürdüğü yapılan çalışmalarla gösterilmiştir" dedi.

Risk grubundakiler için aşı şart!

Griple gelişebilen, ağır seyirli enfeksiyon kliniğinin neden olduğu iş gücü kaybını ve ekonomik kaybı önleyebilmek için, özellikle risk grubunda sayılan bireylerin mutlaka aşılanmalarını öneren Dr. Aslı Karademir, risk grubundaki kişileri şöyle sıraladı: "65 yaşın üzerindeki bireyler, kronik hastalığı olan kişiler; kronik obstrüktif akciğer hastalığı(astım, kronik bronşit vb.), kalp hastalıkları, diyabetikler, kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları, bakımevlerinde yaşayan ve kronik hastalığı olanlar, kalıtsal hemoglobin bozukluğu olanlar, risk grubu hastalarıyla yakın temasta olan ve bakımını üstlenen kişiler, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalar (HIV/AIDS hastaları, kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar, kemoterapi, radyoterapi uygulananlar, steroid alanlar, 6 ay ile 18 ay arasında olup uzun süreli aspirin tedavisi alanlar, sağlık çalışanları, ilk 3 aydan sonraki gebelik dönemindekiler ve altı aydan büyük bebekler"... Ayrıca aşı yoluyla korunmak isteyen tüm bireyler aşılanabilir.

Dr. Karademir, ayrıca, yumurta alerjisi olanların, geçmiş yıllarda yapılan grip aşısında ciddi reaksiyon gelişen kişilerin, Guillian-Barre Sendromu olanların grip aşısı olmaması gerektiğini açıkladı ve ateşli hastalık geçiren bireylerin ise iyileştikten sonra aşılanmalarının uygun olacağını söyledi.

Virüsün yayılmaması grip hastalarının elinde


Grip hastalarının virüsün bulaşıcılığını azaltmaları için yapması gerekenleri de belirten Bayındır Hastanesi Söğütözü Enfeksiyon Hatalıkları Uzmanı Dr. Aslı Karademir, "Hasta bireylerin başkalarıyla öpüşmemesi, kucaklaşmaması ve tokalaşmaması gerekir. Öksürük, hapşırık yoluyla sekresyonlar ellere bulaşacağı için, ortak kullanım gereçlerine temas etmeden önce mutlaka ellerini yıkamaları önerilir. Hastaların kalabalık ortamlara girmemeleri, evlerinde istirahat etmeleri, zorunlu koşullarda maske ile sokağa çıkmaları bulaşmaları azaltmada önemlidir" dedi.
 

İlgili Sağlık Konuları