Göz Tansiyonuna Karşı Yılda Bir Göz Doktoruna!

Milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığı olan ve halk arasında 'göz tansiyonu' adıyla bilinen glokom, tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir.

Halk arasında "göz tansiyonu" adıyla da bilinen glokomun hafife alınmaması gereken ciddi bir hastalık olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mucize Yararcan: Sinsi bir şekilde ilerleyen ve görme kaybına neden olan hastalık erken tanıyla önlenebilir. Bu nedenle 40 yaş sonrası her yıl göz tansiyonu kontrol edilmeli.

Medical Park Uşak Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mucize Yararcan; göz tansiyonuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Glokomda göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir.

Göz içinde sürekli olarak yapılan sıvının boşaltılmasını sağlayan kanallar, glokom hastalığında daralır veya tıkanır, sıvı yeterince boşaltılmaz ve göz içinde birikerek göz içi basıncını yükseltir. Normalde 14-16mm Hg olan göz içi basıncı için 20-22mmHg değerler sınır olarak kabul edilirse de, glokom tanısı konulabilmesi için tek başına göz içi basıncı yüksekliğinin saptanması yeterli olmaz. Göz sinirlerindeki hasarın da mutlaka gösterilmesi gerekmektedir.

Diyabeti Olanlar Dikkatli Olsun

Glokom hastalığı sinsi seyreder, erken dönemde hiç belirti vermez ve yavaş yavaş ilerler. Göz sinirinin ortasında zaman içinde giderek genişleyen bir çukurluk oluşur ve sonuçta görme ve görme alanı kayıpları ortaya çıkar. Oluşan göz siniri hasarını geri döndürmek mümkün olmadığından erken tanı çok önemlidir.

Genellikle 40 yaşın üstündeki kişilerde ve her iki gözde görülür. Ailelerinde glokom hastalığı bulunanlar, diyabet, yüksek tansiyonu olanlar, yüksek miyop ve hipermetrop kişiler ile sigara içenler glokom yönünden risk altındadırlar.

İlgili Sağlık Konuları