Gebelikte En Büyük Risklerden Biri Hipertansiyon

Gebelikte tansiyon yüksekliği, üzerinde çok çalışılmış bir konu olmasına rağmen halen bazı soruların yanıtı bulunamamıştır. En sık görülen tıbbi risk faktörüdür.

Hipertansiyon diyebilmek için kan basıncının 14/9 üstünde olması gerekir. Şu var ki daha önce tansiyonu 10/6 civarında olan bir gebenin bu değerlerinde  büyük tansiyon için 3, küçük için ise 1,5’ luk bir artış da yüksek tansiyon olarak değerlendirilmelidir.

Gebelikte hipertansiyon anne ve bebek için en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Hipertansiyon gebeliklerin %12-22sinde görülmektedir. Bunların %70i gebelik hipertansiyonu ve %30u kronik hipertansiyona bağlıdır.

A.B.Dde anne ölümlerinin %15-20si hipertansiyona bağlıdır. Gebelikte preeklampsi (hipertansiyon, ödem ve idrarda protein) görülme sıklığı %5-8 olup ilk gebeliklerde daha çok ortaya çıkmaktadır. Diğer risk faktörleri arasında anne yaşının 35ten yüksek olması, ikiz gebelik, diabet, kollagen doku hastalıkları, böbrek hastalıkları, antifosfolipid sendromu, daha önceki gebeliklerde preeklampsi görülmesi ve aile öyküsü sayılabilir.

Gebelikte hipertansiyon kriteri olarak tansiyonun 140/90 mm Hgnin üzerinde olması kabul edilir. Tanım olarak 20 haftadan sonra görülmekle birlikte hastaların büyük bir bölümünde 28. haftadan sonra ortaya çıkar. Preeklampsi Preeklampsi daha önce kan basıncı normal olan bir hastada gebeliğin 20 haftasından sonra hipertansiyon ve/veya proteinüri görülmesi olarak tanımlanır.

Preeklampsi hafif veya ağır olmak üzere iki grupta incelenebilir. Ağır Preeklampsi Kriterleri: Kan basıncının 160/110 mmHgdan yüksek olması. Gebelikte kan basıncının yüksek olduğuna karar verebilmek için 6 saat ara ile ölçülen kan basıncı değererinin 140/90 mmHgdan yüksek olması gerekir. Ancak diastolik basınç(küçük tansiyon) 110 mmHgdan yüksek ise tanı için 6 saat beklenmesi gerekmez.

İlgili Sağlık Konuları