Gebelikte Bel Ağrısına Dikkat

Gebelerde bel ağrısı görülme sıklığı %40-60 arasındadır.

Gebelerin sadece % 15-20 kadarında günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli bel ağrısı vardır. Ağrıların büyük çoğunluğu 5. ve 7. aylarda görülür. Hamileliğin her aşamasında ağrılara neden olan farklı faktörler bulunmaktadır. Artmış bel çukurluğu, bel çevresindeki eklem bağlarında gebelik hormonlarına bağlı gevşeklik, rahmin ağırlığı, ağır bebekler, zayıf gövde kasları, damar baskıları, sinir baskıları vs gibi birçok faktör gebelerde bel ve bacak ağrılarından sorumlu tutulmaktadır.

Gebelikte bel ağrısına sebep olan önemli bir faktör, eklemleri bir arada tutan bağlardaki esneklik, uzama, dengesizlikler ve bel eklem zorlanmalarıdır.

Bağlarda zayıflamanın sebebi, bebeğin büyümesine vücudun uyum sağlamasını ve doğum esnasında doğum yolunun genişlemesini kolaylaştıran relaksin hormonunun salgılanmasıdır. Bu hormon gebeliğin ilk üç ayında oldukça yüksek seviyededir. Bu hormonun etkisi ile bebekle leğen kemiği ile uyumlu hale gelir. Bağ dokularını gevşetir. Leğen kemiği çevresindeki eklemlerin esnemesini sağlar. Bu durumda bel ağrısı, leğen kemiği çevresinde ağrılar, kasık ağrıları, bacaklara vuran ağrılar görülebilir.

Gebelikte bel fıtığı gelişme riski çok artmaz. Ancak normalde bel ve bacak ağrısına sebep olmayacak fıtıklar gebelikten dolayı bel ağrısına sebep olabilir. Bunun temel sebebi ise:

Karın kasları ile sırt kasları arasında normalde bir denge vardır. Gebelikte karın kasları uzayarak sırt kasları kısalır ve bu kasların arasındaki denge bozulur. Bu durum beldeki çukurluğun artmasına sebep olur. Gebelik süresince giderek artan beldeki çukurlaşma normalde ağrıya sebep olmayacak küçük fıtıkların bile sinirleri sıkıştırmasına ve ağrıya sebep olur.

Gebelerde bacak ağrısı sinir köklerine direkt baskıya veya yansıyan ağrılara bağlı olarak gelişir. Ayrıca sinirlere olan baskılar sonucu sinirlerdeki beslenemeye bağlı ağrılar da görülebilir. Gebeliğin son üç ayında ağırlaşmış rahmin atardamarlara ve toplardamarlara baskısı sonucu bacak ağrıları olabilir. Bu durumda dolaşım bozukluğu ile ilgili tetkikler istenmelidir. Rahmin idrar yolları üzerine baskı yapması çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve asla ihmal edilmemelidir.

Gebelikte görülen bel ağrılarının sanıldığı gibi kilo almayla çok ilgisi yoktur. Gebelikte en fazla kilo alımı son aylarda olur. Gebeliğin son ayında vücut ağırlığı yaklaşık % 20 kadar artar, buna rağmen son iki ayda gebelerde görülen bel ağrısı şiddeti ve sıklığı azalır.

Gebelik süresince görülen tüm bel ağrılarında istirahat çok önemlidir. Gebelerde ilaç kullanılması gerekirse mümkünse kısa süreli kullanılmalı ve dolaşımdan çabuk atılan ağrı kesici ilaçlar tercih edilmelidir. Bu süreçte kas gevşeticiler tavsiye edilmez. Ani başlayan şiddetli bel ağrılarında ve uzayan ağrılarda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.
 

İlgili Sağlık Konuları