Gebelik Durumuyla İlgili Bilgiler

Op. Dr. Nil Okur, doğum anomalileri arasında sıkça rastlanılan dış gebelik durumuyla ilgili bilgi verdi.

DIŞ GEBELİK NEDİR?

Gebelik kesenin anne rahmi dışında (döl yatağı) her hangi bir yere yerleşmesidir. Toplumda gebeliklerin % 1-2 de görülmektedir. Dış gebeliklerin % 95 kadarı tüplerde oluşmaktadır. Bunun yanında yumurtalıklarda. Rahim ağzında ve batın içerisinde de yerleşebilir. Dış gebeliklerde karın içerisine kanama ve ölüm riski vardır.

KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Rahim ve tüplerde geçirilmiş enfeksiyon, daha önceden geçirilmiş dış gebelik öyküsü, rahim içi araç (spiral) kullanımı hastaların hikayesinden en çok çıkan sonuçlardır. Bu grup hastaların yarısında da hiçbir risk faktörüne rastlanmamıştır.

DIŞ GEBELİK NASIL TESPİT EDİLİR?

Hemen hemen bütün dış gebeliklerde anormal vajinal kanama olur. Gebelik testi pozitif çıkmış, lekelenme ve şiddetli kasık ağrısı durumunda hemen doktora başvurulmalıdır. Kandaki gebelik hormonu yükselmeğe devam ediyor ya da sebat ediyor ve trans vajinal yapılan ultrasonografide rahim içerisinde gebelik kesesi izlenememişse dış gebelik için tanı koydurucudur.

KISIRLIĞA YOL AÇAR MI?

Tüplere yerleşmiş bir dış gebelikte tüplerde hasar, yırtılma söz konusu ise hastanın söz konusu olan tüpünden hamile kalma şansı çok çok azdır. Dış gebeliklerde doğurganlığı korumak için erken tanı koymak en önemli noktadır. Erken tanıda tüplere hasar vermeden tedavi etmek mümkündür.

TEKRAR HAMİLELİK İÇİN BEKLENİLMELİ Mİ?

Tedavi sonrası kandaki gebelik hormonu seviyesinin sıfırlanmış olması gerekmektedir. Ameliyat ile tedavi olan hastalarda bu süreç daha kısadır. Hastalığın tedavisinden 4 ay sonra tekrar hamilelik düşünülebilir. Yine de her hasta kendi yaşına iyileşme sürecine göre değerlendirilmelidir.

DIŞ GEBELİKTEN SONRA TEKRAR HAMİLE KALINAMIYORSA NE YAPILMALI?

Gebelik oluşması için korunmasız bir yıllık dönemi geçirmiş olmak gerekebilir. Bu süreden sonra tetkiklere başlanılmalı. Ancak gerekli durumlarda doktor rahim filmi çekerek tüplerin hasarlı olup olmadığını daha kısa sürede görmek isteyebilir.

TEDAVİDE TEK SEÇENEK AMELİYAT MIDIR?

Gebelik beş haftadan küçük ve ağrı yoksa rahim içerisinde kese izlenemese bile kanda seri hormon seviyesi takip edilerek bir süre hasta izlenebilir. Çünkü bazı hastalarda geç yumurtlama sebebi ile normal ilerleyecek bir gebelik henüz ultrasonografi ile gözlenemeyecek kadar küçüktür.

Uygun hastalarda ilaç tedavisi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Hasta ilaçla tedavi aşamasını geçmişse cerrahi tedavi gerekir. Bu tedavi yine hastanın kliniği, hastanenin sahip olduğu şartlara bağlı olarak laparoskopik ya da açık ameliyat ile yapılır. Tüplerde çok hasar yoksa tüp korunarak tedavi edilebir ya da bu aşama da aşılmıştır hastanın hayati tehlikesi olduğundan tüp feda edilebilir.

İlgili Sağlık Konuları