Fibromiyalji Nedir?

Ethica İncirli Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öncel fibromiyaji hastalığı hakkında bilgiler veriyor.

Yaygın kas ağrılarınız, uzun süredir devam eden boyun, sırt, bel ağrılarınız varsa ve sabahları yorgun uyanıyorsanız sizde fibromiyalji hastalığı olabilir. Fibromiyalji, inatçı kas ağrıları, yorgunluk ve vücutta hassas ağrılı noktalarla karakterize eklem dışı romatizmal bir hastalıktır.

Ağrılar günden güne değişebilir ve çok farklı şiddetlerde seyredebilir. Eklemlerde hareket kısıtlılığına yol açmayan ancak kişinin yaşam kalitesini önemli derecede Bozan kronik bir hastalıktır.

Çocuklar da dahil olmak üzere her yaş grubunda görülebilir. En sık 30-50 yaş arasında görülür. fibromyalji hastalarının % 70-80 ni kadınlar oluşturur. Genel olarak toplumun % 30 görülür.

Nedenleri Nelerdir?

Hastalığın nedeni bilinmemekle birlikte bir çok görüş öne sürülmektedir. stres, kaygı, depresyon, travma, romatizmal hastalıklar, ağır çalışma temposu, uyku bozuklukları, rutubetli ortam, bilgisayar kullanmak gibi uzun süre aynı poziyonda durmanızı gerektiren işler, viral enfeksiyonlar gibi birçok durum fibromyaljiye neden olmaktadır.

Bu hastalığın altında yatan neden ortadan kaldırılsa dahi fibromiyalji ayrıca tedavi edilmelidir.

Belirtileri Nelerdir?

Gün boyu değişiklik gösteren kronik Yaygın ağrılar, genellikle soğuk, nem, stres, işyeri şartları, aşırı yorgunluk gibi nedenlerle artar.

Ağrı çoğunlukla bel, boyun, omuzlarda lokalize olmakla birlikte bacak, sırt ve kollarda da görülmektedir. Tutukluk sabah belirgin olup gün içinde gittikçe azalan şekilde seyreder. Yorgunluk tüm gün boyunca ve günlük yaşamı etkileyecek şiddettedir.

Ayrıca, doku sertlikleri, başağrısı, uyuşma, karıncalanma, çarpıntı, uyku bozuklukları, konsantrasyon eksikliği, adet düzensizlikleri, deride kızarıklıklar, terleme , hassasiyet, kas krampları, ağız kuruluğu, şişkinlik, karın ağrıları, ishal görülebilmektedir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Yapılan kan testleri ve radyoljik incelemeler normal sonuç verir. Fibromiyalji teşhisi konulabilmesi için 3 aydan uzun süren Yaygın ağrı ve belirli 18 hassas noktadan en az 11 inde bastırmakla oluşan aşırı hassasiyet görülmelidir. Başka bir klinik hastalığın varlığı bu teşhisi geçersiz kılmaz.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Fibromiyalji, tedavisi oldukça güç bir hastalıktır. Tedavide asıl amaç ağrıları geçirmek, uyku bozukluğunu düzeltmek, bedensel ve zihinsel gerginliği azaltmaktır.

1) Doktorunuz tarafından size verilecek ağrı kesici, antienflamatuar, antidepresan ilaçlarla mümkün olabilir.

2) Fizik tedavi, yüzeyel ve derin dokulara etki eden eletroterapi ve manyetoterapi uygulamaları doktorunuz ve fizyoterapistiniz tarafından önerilecektir. Bu uygulamalar kasları ısıtıp, esneklik ve kan dolaşımını arttırarak ağrılarınızı azalttığı gibi fizyoterapistinizin size önereceği egzersizlere hazırlık sağlayacaktır.

3) Egzersiz, tedavinin temel taşlarından biridir. Egzersizin amacı stresi azaltmak, vücut duruşunu düzeltmek, hareketlilik, esneklik ve kardiyovasküler dayanıklılık sağlamaktır.
Hastalığa ve kişiye özel hazırlanan egzersiz programı hafif şiddette başlar ve takip edilerek şiddeti arttırılır. Egzersiz programı düzenli uygulanmadığı takdirde tedavi büyük ölçüde tamamlanmamış olacaktır.

4) Hasta eğitimi, günlük yaşamında ağrılarını tetikleyen nedenleri bulup gerekli düzenlemeler hastayla birlikte planlanmalıdır.

5) Beslenme, diyetisyeniniz tarafından belirlenecek program sayesinde yaşamınızı etkileyen mide ve bağırsak problemlerinde düzelme sağlanmaktadır.
Ayrıca; akupunktur, refleksoloji gibi alternatif tıp teknikleri de uygulanabilmektedir.

Fibromiyalji tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir ve bu ekibin içinde uzman doktorlar, fizyterapist, psikolog ve diyetisyen yer almaktadır. 

İlgili Sağlık Konuları