Eyvah Çocuğum Sigara İçiyor!

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sigaraya başlama yaşı hızla düşmektedir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gençler arasında sigara tüketimi önemli bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanmaktadır. Sigara tüketiminin hızla erken yaşlara kadar düştüğü günümüzde ailelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Özellikle ebeveylerin sigara tüketmesi, çocukların sigaraya başlama eğilimini büyük ölçüde etkilemektedir.
Hiçbir anne ve baba çocuğunun sigara içmesini istemez. Bu nedenle ailelerin çocukları ile doğru iletişime geçerek sigaranın tehlikelerini erken yaşlarda öğretmesi gerekir.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sigaraya başlama yaşı hızla düşmektedir. Yapılan araştırmalara göre gençlerin sigaraya %25,7 sinin 13 yaş ve altında başladığı, %43,6 sının 13-16 yaş aralığında başladığı, %25,7 si ise 16 yaş üstünde başladığı ortaya çıkmıştır.

Gençler Sigaraya Neden Başlar?

Düzenli olarak sigara kullanan bireylerin birçoğu bu alışkanlığına 18 yaşından önce başladığını biliyoruz. Peki gençler neden sigaraya başlar? Ve neden sigaraya başlama yaşı gitgide düşer? Bu soruların çeşitli sebepleri vardır. Aile, çevre ve psikolojik faktörler gençlerin erken yaşlarda sigaraya başlamasına neden olur.

Sigara içen gençlerin bir çoğunun başta ailesi olmak üzere çevresindeki kişilerin sigara içmesinden etkilenip sigaraya başladıklarını biliyor muydunuz?

Ergen yaşlarda bireylerin, çevresine olan tutumu da sigaraya başlama eğiliminin diğer bir sebebidir. Yani sigaraya başlayan genç yasaklara karşı çıkmanın, bağımsızlık duygusunun ve büyümüş olmayı kanıtlamanın bir yolu olarak sigarayı görmektedir.

Ailesinden yeteri desteği, ilgi ve sevgiyi görmeyen gençlerde sigaraya başlama riski oldukça fazladır.

Gençlerin sigaraya başlama nedenlerinden biri de yakın arkadaşının veya arkadaş grubunun sigara içmesidir. Gençler sigaraya en çok yakın arkadaşlarının sigara ikramı ve ısrarları ile başlamaktadır. En iyi arkadaşının sigara kullanması, gencin sigara içme riskini 3-4 kat arttırmaktadır. Sigara kullanan biriyseniz bir düşünün çoğunuz ‘arkadaş kurbanı oldum’ diyeceksiniz.

Sigarayla İnce Kalınmaz

Gençlerin bir kısmı da kilo almamak ve ince kalmak için sigaraya başlar. Bu durum daha çok kız çocuklarında görülür. Gelişme çağında olan kızlar, kilo kontrolünü sigara içerek sağlayabilecekleri düşüncesi ile sigaraya başlar. Nikotinin iştah kesici özelliği sebebiyle sigaraya yönelen gençlerin, sağlıklı ve dengeli beslenemediği için gelişimi de yeterli olmamaktadır.

Anne ve Babaların Yapması Gerekenler

• Çocuğunuzun sigaraya başlamaması ya da kullanmaya başlamışsa vazgeçirmek için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı kurallar var. Öncelikle, anne ve babanın sigara kullanmaması gerekir. Çünkü çocuğun ilk olarak aileyi model aldığı gerçeğini unutmamak gerekir.
• Çocuğunuzla iletişiminizi her zaman açık tutun. Ebeveyn ile çocuk arasındaki iletişim ne kadar iyi olursa çocuğunuzun sizi dinlemesi ve güvenmesi de bir o kadar iyi olacaktır.
• Kesinle ‘sigara içme’ demeyin. Sigara içmesini istemediğinizi söyleyin. Çünkü yasakların gençler üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor.
• Çocuğunuza sigara kullanma hakkında neler düşündüğünü sorun.  Sigara kullanıyorsa, neden başladığını öğrenin.
• Erken yaşlardan itibaren çocuğunuza sigaranın zararlarını anlatmaya başlayın. Onlara sigara içenlerin yakalandığı hastalıkları anlatın ve örnekler verin. Bu şekilde sigaranın gerçeklerini görmesini sağlayın.
• Çocuğunuzla bolca vakit geçirin. Birlikte yapacağınız aktiviteler ve konuşmalar çocuğunuzu tanımanıza neden olacağı gibi arkadaş çevresini de öğrenmenize neden olacaktır.
• Arkadaşları ile nasıl vakit geçirdiğini öğrenin. Arkadaş çevresinde sigara içenlerin olup olmadığını öğrenin.
• Medyanın etkisini kullanın. Televizyonlarda sigara kullanmanın ne denli zararlı olduğunu gösteren reklam kampanyaları ve kamu spotlarını izlemesini sağlayın.
• Sigara tüketimin maddi zararlarını gösterin. Sigaraya verilen paralarla neler alınabileceğini anlatın.