Ereksiyon Sorunu Yaşayan Erkeklere Aşılama

Ereksiyon bozukluklarında aşılama ile baba olunuyor.

Erkekten alınan sperm hücrelerinin kadının yumurtlama döneminde rahim içine verilmesi işlemi olan aşılama, ereksiyon sorunu yaşayan erkeklere baba olmanın yolunu açıyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Uzm. Dr. Hakan Özörnek, "aşılama, özellikle dölleme sorunu bulunan çiftlere uygulanıyor, başarı oranı yüzde 15 ile 20 arasında değişiyor" dedi.

Ereksiyon sorunu, spermlerin sayı ve hareketliğinin yetersiz olması, boşalmanın penis ağzı yerine idrar kesesi içine dolması gibi sorunlarda sperm hücreleri rahim yoluyla tüplere geçerek yumurtayı dölleyemiyor. Bu gibi sorunlarda aşılama ile döllemeye dışarıdan destek olunuyor.

Aşılama yapılabilmesi için tüplerden en az birinin açık olması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Hakan Özörnek, sperm hücrelerinin sayı ve hareket yüzdesinin aşılama yapılabilecek sınırlarda olmasının da şart olduğunu söyledi.

Hangi sorunlarda aşılama (IUI) yapılıyor?

Erkekte sperm sayı ve hareketliliğinin yetersiz olduğu vakalar

Ereksiyon (Penisin sertleşmesi) bozuklukları

Retrogad ejekülasyon (Boşalmanın penis ağzı yerine, zıt yönde idrar kesesi içine olması)

Kadında sperm hücrelerinin yıkımına sebep olan antikorların varlığı

Orta seviyede endometriosis

Sebebi açıklanamayan kısırlık vakalarında

Dr. Özörnek, erkeklerdeki dölleme sorunlarının dışında, kadınlarda görülebilen sperm hücrelerinin yıkımına sebep olan antikorların varlığı ile orta seviyede endometriosis ve sebebi açıklanamayan kısırlık vakalarında da aşılamayı tercih ettiklerini belirtti.

Aşılama nasıl uygulanıyor?


Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, aşılama işlemini şöyle anlattı: "aşılama için hazırlık döneminde yumurtalıkların uyarılması için kadına, adetin 3'üncü ya da 5'inci gününde dışardan ilaç verilir. Yumurtanın gelişimi yani boyutları ultrason ile takip edilirken hormon analizi ile öztrojen ve LH hormonlarının ölçümü yapılır. Östrojen hormonundaki artış, sağlıklı folikül gelişiminin de bir göstergesi. Folikül büyüklüğü 18-20 mm'ye ulaştığında dışardan iğne verilerek folikül çatlatılır, döllemeye hazır hale gelir. Aşılama günü erkekten sperm numunesi alınır. Bu numune bir dizi işlemden geçirilerek, en hareketli ve yumurta hücresini dölleme şansı en yüksek olan sperm hücreleri ayrılır. Bu kaliteli sprem hücresi, plastik bir kanülle rahim içine girilerek şırınga yardımıyla rahim içine verilir. Yaklaşık 15 dakika süren aşılama işlemi anestezi gerektirmez."

Aşılamanın riskleri var mıdır?

Kullanılan ilaçlar yumurtalıklarda birden fazla follikül gelişimine neden olabileceğinden çoğul gebeliklerin yaşanabileceğini belirten Dr. Özörnek, bazı durumlarda kullanılan ilaçların yumurtalıklarda hassasiyet sorununa neden olduğunu da belirtti. Hassas yumurta sendromunda, yumurtalıklarda büyüme ve bazen de şiddetli vakalarda karında su toplanması olabileceğini hatırlatan Dr. Özörnek, aşılamanın başarı oranının yüzde 15 ila 20 arasında değiştiğini belirtiyor. Uzm. Dr. Hakan Özörnek, aşılamanın bir yıl içinde 3 ya da 4 kez denenmesi, eğer cevap alınamazsa vakit kaybetmeden tüp Bebek tedavisine başlanması gerektiğinin de altını çizdi.
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler