Egzersiz Yaparken Dikkat Edin!

Düzenli egzersizi günlük yaşamın parçası haline getirmek birçok hastalığın gelişmesini önlüyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Uzmanı, sağlıklı egzersizin kuralı olan kişiye özel ‘4H, 1N’ formülünü anlattı: Hangi tip, hangi egzersiz, hangi şiddet, hangi sıklık ve ne kadar süre?

Egzersizde yüklenme miktarı ve egzersiz tipi özel planlanmamış ise egzersizin kişide sorun yarattığı çok net olarak bilinmektedir. Her insanın ilaçlara cevabı aynı olmadığı gibi, egzersize cevapları da aynı değildir.

Araştırmalar, tıptaki gelişmeler ve teknolojik kolaylıklarla birlikte insanların yaşam süresinin uzadığını gösteriyor. Ülkemizde 1990’ların başında ortalama yaşam süresi 65 iken, bugün kadınlarda 75, erkeklerde 71 yıllık bir yaşam “ortalama uzunlukta” sayılıyor.

Ancak, özellikle son yıllarda sedanter yaşam olarak tanımlanan, çok yemek ve az egzersiz yapmak anlayışı, beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanında yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2008 yılı içinde tüm ölümlerin %44’ü iskemik kalp hastalığı, hipertansif kalp hastalığı ve diyabet gibi önlenebilir nitelikli hastalıklardan kaynaklanıyor. Egzersizin önemi de bu noktada ortaya çıkıyor.

Uzmanlar egzersizi özellikle kronik hastalıklarda sadece korunmanın değil, tedavinin de bir parçası olarak gösteriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı,  egzersizden istenilen faydayı sağlayabilmek için mutlaka kişiye özel ve planlanmış şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekti.

İlgili Sağlık Konuları