Olgunlaşan dutlar, dört kişi tarafından köşelerinden tutulan bez üzerine ağaçtan silkelenerek (ağaçtan dökülerek) kazanlara konur. Kazana dutları kapatacak kadar su konur ve çekirdeklerinden ayrılıncaya kadar kaynatılır. Kaynayan pekmez süzülüp dinlendirildikten sonra tekrar kazana konup birkaç kaynar gelinceye kadar kaynatılır, geniş tabanlı kaplara konulur ve birkaç gün güneşte bırakılır. Güneşlendirmenin ardından tekrar süzülerek saklanacağı kaplara alınır.
DUT PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?
1. Kansızlık çeken hastalarda çok büyük yararlar sağlar.
2. Mide hastalıklarına, özellikle de ülser şikayetine karşı faydalıdır.
3. Astım ve bronşit hastalıklarına karşı yararlıdır.
4. Soğuğa karşı vücudun direncini artırıcı özelliğe sahiptir.
5. Sporcular için bir enerji deposudur.
6. Bebeklerin büyümesine ve gelişmesine yardımcıdır.
7. Çocukların zeka gelişimine yardım eder.
8. Gargara şeklinde ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkilidir.
9. Çocuklarda sık sık rastlanan pamukçuk için de yaygın olarak kullanılmaktadır.