Dünya Sağlık Günü'nün 2016 Teması: Diyabet

Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, ‘Dünya Sağlık Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada her yaşın hastalığı olan diyabet konusuna dikkat çekti.

Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, 'Dünya Sağlık Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada her yaşın hastalığı olan diyabet konusuna dikkat çekti. Prof. Dr. Didem Evci Kiraz 2016 yılı dünya sağlık günün ana teması diyabet olduğunu belirterek her yaşın hastalığı olarak bilinen diyabet konusunda bilgiler verdi.

Diyabet'i; 'Kan şeker düzeyinin yüksekliği ile seyreden kronik metabolik bir hastalık' DİYE TARİF EDEN Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, "Diyabet; kalp, kan damarları, gözler, böbrekler ve sinir sistemi üzerinde önemli tahribata yol açar. 2012 yılında 1,5 milyon ölümün direkt olarak diyabete bağlı olarak meydana geldiği tahmin edilmektedir. Tip 1 diyabet çocukluk çağında başlamakta, önlenememekte ve günlük olarak insülin kullanımını gerektirmektedir. Çocuklarda çok fazla idrara çıkılması, çok susama, kilo kaybı ve yorgunluk tip 1 diyabetin belirtileridir. Çocuklarda bu belirtilerin görülmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Tip 2 diyabet erişkin yaşta başlar ve fazla kilolu olma ve hareketsiz bir yaşam ile ilişkilidir. Belirtileri tip 1 diyabete benzemekle birlikte daha sessiz seyreder. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut ağırlığının korunması ve tütün kullanılmaması ile tip 2 diyabet önlenebilmekte veya başlaması geciktirilebilmektedir. Gestasyonel diyabet gebelik durumunda meydana gelen kan şeker düzeyinin yükselmesidir. Bu gebelerde hamilelik ve doğum sırasında komplikasyon gelişme ihtimali artmıştır ve gelecekte tip 2 diyabete yakalanma riskleri de artmıştır. Bozulmuş glukoz toleransı diyabetten bir önceki safhadır ve bu kişiler tip 2 diyabete dönme konusunda yüksek riske sahiptir" dedi.

Açıklamasında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Araştırma Görevlisi Dr. Ayşe Taş'ın derlediği bilgileri paylaşan Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, "Dünya Sağlık Örgütü ile Diyabeti Önleme Programı diyabetten korunmak için sağlıklı kiloya ulaşılmasını ve haftada beş gün en az 30 dakika düzenli orta dereceli fiziksel aktivitenin yapılmasını, yiyeceklerdeki şeker ve doymuş yağ alımının azaltılmasını (margarin yerine bitkisel sıvı yağların tüketilmesi), günlük üç ve beş öğün meyve ve sebzeden oluşan gıdalarla beslenilmesini, şekerli içecekler yerine sıvı olarak su tercih edilmesini, porsiyonların küçültülmesini, kırmızı et tüketiminin kısıtlanmasını ve işlenmiş etlerden uzak durulmasını, tuz tüketiminin azaltılmasını, sigara ve alkol kullanımının bırakılmasını önermektedir. Bu önerilere uyulması durumunda tip 2 diyabet önlenebilmekte veya komplikasyonları olarak görülen kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, görme bozukluklarının önüne geçilebilecektir" dedi. - AYDIN