Doğum Öncesi Hastane Seçimi

Gebeliğin en geç 37-38. Haftalarında bunun kararının verilmiş olması gerekir. Tabii ki şimdilerde gebeler çok daha önceden buna karar vermekte ve garantici yaklaşımla işini sağlama almak istemektedir.

 Nerede doğurmalıyım?

İlk defa gebelik yaşayan-tecrübesi olmayan bayanların daha çok merak ettiği ve ne ile karşılaşılacağının tahminin olmaması ‘’nerde doğurmalıyım’’ sorusunda sesi yükseltecek nedenlerdir. Her gebe ilk gebeliğini öğrendiği zaman kanıksamaya ve bebeği ile bütün hayat yaşamaya başlar.  Gebelik altı aylık olduğu vakit artık doğum telaşı başlar. Bu aylardan sonra erken doğum gibi fikirlerinde belirme ihtimali artarak bir an önce hastane kararına ulaşmak ister. Doktorunu, sağlık kuruluşunu seçip biraz daha rahat etmek ister…
 

Her zaman kişinin kendi seçimi, arzusu ve hayali gerçekleşmeyebilir. Nerde doğurmalıyım sorusuna verilecek cevapta; annenin sağlık durumu, bebeğin sağlık durumu, risk faktörleri, hangi doğum şeklinin mecburi ihtimal olması gerektiği gibi kriterler açığa çıkar. Bazen ısrarcı olmak ve dayatmak olumsuz sonuçlar açığa çıkarabilir. Örneğin küçük bir merkezde birkaç kişiye duyulacak güven ile doğum riske atılabilir. Burada tam teşekküllü hastane koşulları mevcut değilse ve risk faktörleri çoksa iyi tercih olmayacaktır.
 

Hastane seçimi neye göre belirlenmelidir?
 

Gebeliğin en geç 37-38. Haftalarında bunun kararının verilmiş olması gerekir. Tabii ki şimdilerde gebeler çok daha önceden buna karar vermekte ve garantici yaklaşımla işini sağlama almak istemektedir.
 

Tercih edilecek hastanelerde neler aranmalı?
 

Gebelerin dokuz aylık zorlu sürecinin son bulacağı ve iki kişinin bedenlerinin ayrılması çok önemli bir konudur. Çoğul gebelikler ve riskli gebelikler söz konusu ise ve her ihtimalin değerlendirilmesi isteniyorsa tam teşekkül sağlayan, bir yönteme mecbur bırakmayacak hastane şartları aranmalıdır. Çünkü normal doğum beklenirken sezaryene alınmak kimi zaman süreçte mecburi bırakabilir.
 

Enfeksiyon kapmamak, sonrasında bebeğe korunaklı şartlar sunabilmek gibi pek çok konu detaylı düşünülmelidir.
 

Nerde doğurmalıyım sorusunu yanıtlamaya yardımcı olacak kriterler;
 

  • Hastanenin hijyenik ve temiz olması
  • Arzuya göre yalnız anne -bebek için odanın varlığı
  • İlk defa anne olacak kadınlara emzirme konusunda sabır ile eğitim verebilecek hemşirelerin varlığı sorgulanabilir
  • Kişinin sağlık sigortasına hizmet verip vermediği, ayrıca faturalandırma konuları ve bütçeye hitap edip etmemesi değerlendirilmelidir.
  • Hastanede tüm sorunlara cevap alınabilecek ihtimaller için çözümleyici seçenekler olmalıdır. Erken doğum, sezaryen doğum, diğer doğum yardımcı seçenekler ve geniş kadronun olması önemli bir konudur.
  • Doğumda özellikle istenilen bir hekim varsa bunu önceden konuşmak ve doğuma katılması için ısrarcı olmak gerekebilir. Eğer kişi rutin kontrollerini bir doktor ile gerçekleştirmişse ve memnuniyet çizgisini çizebildiyse kendini güvende hissetmek isteyebilir. Kendi doktorunun katılacağı bir doğum kişiye güven vererek bazı komplikasyonların azalmasına neden olabilir.
  • Sağlık merkezinde düzenli olarak; anestezi uzmanı, jinekolog, çocuk hastalıkları uzmanı kesinlikle olmalıdır.
  • Önceden doğum odalarını dolaşma şansı varsa dolaşmak ve kişiye sunulacak hizmetleri detaylandırmak iyi olabilir.
  • Doğum yapılması için tercih edilmiş hastane kişiye özel hizmet verebilecek yetide ise ;doğum doktorunun telefonu almak ve 24 saat arayabilme şansı istenmelidir.
  • Ulaşım konusu en önemli konulardandır. Özellikle normal doğum bekleniyorsa doğumun ne zaman olacağını kestirmek çokta mümkün olmayabilir. Bunun için kolay erişilebilecek, ailenin yardım için kolay gelebileceği ve merkeze daha yakın kuruluşlar tercih edilmelidir.
  • Fiyat kısmını iyi değerlendirmek ve imkanlar sigorta kapsamının dışına çıkmaya yeterli kılmıyorsa devlet hastanelerinden en büyük ve en kapsamlı olanları tercih ederek, tüm ihtimallere cevap arayışına geçmek gerekir.
  • Yeni doğan için kimi zaman yoğun bakım üniteleri mecburi ihtiyaç olabilir. Doğum hastanesinde yeni doğan ünitesinin olmasına özen göstermek gerekir.

Nerede doğurmalıyım sorusuna cevap bulunca;
 

Hastane ile görüşüp doğum şeklinin belirlenmesi gerekir. Normal doğum, epidural doğum, sezaryen ile doğum gibi alternatifler anne ile bebeğin durumuna göre en geç 37-38. Haftalar arasında netleşmelidir. Sonrasında kişi tecrübeli aile bireyleri ile doğum çantasını hazır tutmalı ve doğuma psikolojik bakımdan da tam konsantre olmalıdır.
 

İlgili Sağlık Konuları