Uzmanlar 35'li yaşlarda doğum yapmayı tecih eden kadınlarda hem kromozom anomaliliği hem de şeker, yüksek tansiyon gibi sistemik hastalıkların görülme ihtimalinin yüksekliğine dikkat çekiyorlar.Hızlı Mr radyasyonunun kullanılmasının kesinlikle aj-kıncalı olduğu gebeler için de yeni bir alternatif yaratıyor.Fötal MR'nın hızlı inceleme yapma özelliği sayesinde, hareketli olan fötusun anatomisi ayrıntılı bir biçimde inceleniyor ve anormallikler saptanabiliyor.Böylece daha doğmadan anne karnında yapılabilecek cerrahi girişimlere ışık tutuluyor.
Acıbadem Sağlık Grubu kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, toplumda ortalama 800 doğumda bir görülen Down sendromu, yani mongol bebek doğurma ihtimalinin 30 yaşındaki bir gebede 1200'de bire,35 yaşındaki gebede 300'de bire 39 yaşında ise 169'da bire ulaştığı belirtiliyor.
Doğum öncesi tanı yöntemlerinin girişimsel ve girişimsel olamayan yöntemler olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten uzmanalr şöyle konuşuyor:
"Girişimsel olmayan yöntemler içinde ultrasonografi ve biyokimyasal tesyle yer alıyor.Amniyosentez, koryon villus örneklemesi,kordosentez ve fetus doku örneklemesi gibi girişimsel yöntemler olarak kabul ediliyor."
Uzmanlar bu yötemlerle ilgili şu bilgiyi veriyor;
1.Ultrasonografi:Kromozom bozukluğuna bağlı olan veya olmayan yapısal hastalığı olan fetuslardaki bulguları saptayarak girişimsel tanı yöntemlerini gerekli kılıyor.Ultrasonografinin kromozom anomalisi olan fetuslarda pozitif bulgu verme oranı yüzde 50-70 olarak kabul ediliyor.
2.Bİyokimyasal testler:Annede yapılan bu testler yüksek riskli fetusları saptamaya yarıyor.Kromozom hastalıklı bebeklerde yüksek risk belirleme oranı yaklaşık yüzde 70.
Girişimsel Tanı Yöntemleri
1.Kordon villus örneklemesi:İnce bir iğne ile anne karnına girilerek plasenta villuslarından yaklaşık 5 miligram hicre kümesi alınarak bu test uygulanıyor.Uygulama 10-14'üncü gebelik haftaları arasında yapılıyor.
2.Amniyosentez:Anne karnındaki amniyon yani su kesesi içerisine girilerek sıvı alınması yöntemi.Alınan sıvı kültür ortamında üretilerek fetusa ait hücrelerde kromozom anomalliği olup olmadığı saptanabiliyor.16-18'inci gebelik haftaları arasında yapılıyor.
3.Kordonsentez:Fetusa ait göbek kordonuna girilerek bir miktar fetus kanının alınması ile yapılan bir test.Kordonsentez gerek olduğunda herhangi bir zamanda yapılabilir.
4.Fetus doku örneklemesi:Fetusa ait cilt, karaciğer ve kas dokusunda biyopsi alınarak aranılan hastalığa ait bulgu olup olmadığı araştırılıyor.Gebeliğin 17-20'inci haftaları arasında uygulanabiliyor.
Girişimsel yötemler uygulanıldığında anne ve bebek için risk oluşturabilir.Uzmanlar bu nedenle anne nadir olarak enfeksiyon gelişebileceğini belirtiyor ve ekliyor:
"Fetusda ise eş zamanlı ultrasonografi ile yapıldığından iğne ile yaralanma gibi doğrudan problemler çok çok nadir görülüyor.Ancak bu işlemler sonrası gebeliğin düşükle sonlanma riski var.Bu risk anmiyosentez için 200-300 gebelikte iken koryon villus doku örneklemesi ve kordonsentez için 1-2 civarındadır.
Gebe Kalmayı Düşünüyorsanız
Gebe kalmayı düşünen kadınların yaşları ilerlediyse, kendileri veya eşlerinin ailesinde özürlü bir birey varsa genetik danışmana başvurmaları gerekiyor.Uzmanlar anne olmak isteyen kadınların ayrıca alkol, uyuşturucu ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları bırakmaları gerektiğini vurgulayarak şöyle devam ediyor:
"Gebe kalma olasılıkları yüksekse radyasyona maruz kalacakları röntgen, tomografi gibi tetkikleri yaptırmamaları gerekiyor.Gebe kalmayı düşünün kadınlara ise doktora danışmadan ilaç kullanmamalarını, gebelik öncesi kadın doğum uzmanına muayene olmalarını ve günde 400 mikrogram folik asit içeren vitamin kullanmalarını öneriyoruz.