Doğal Molekül, Oral Enfeksiyonları Azaltmada Etkili Bulundu

Çinli, Singapurlu ve İsrailli araştırmacılardan oluşan bir ekip, Antibiotics dergisinde yayımlanan bir araştırmada, brokoli, lahana ve Brüksel lahanası gibi turpgil sebzelerde bulunan 3,3'-Diindolylmethane (DIM) adlı doğal molekülün, dişleri kaplayan bakteri biyofilmini yüzde 92 azalttığını keşfetti. DIM'in plak oluşumunu ve diş çürümelerini önlemek için diş macunu ve gargaralara eklenebileceği belirtildi. Ayrıca, DIM'in anti kanserojen özelliklere sahip olduğu ve kötü huylu tümörleri ortadan kaldırdığı da önceki araştırmalarda bulunmuştu.

KUDÜS, 30 Haziran (Xinhua) -- Antibiotics dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre Çinli, Singapurlu ve İsrailli araştırmacılardan oluşan bir ekip, oral enfeksiyonları önemli ölçüde azaltan doğal molekül keşfetti. Araştırmaya göre 3,3'-Diindolylmethane (DIM) adı verilen molekül, brokoli, lahana ve Brüksel lahanası gibi turpgil sebzelerde bulunan indole-3 karbinol maddesinin parçalanmasından kaynaklanan düşük toksisiteli bir bileşik. Araştırmacılar, DIM'in, dişleri kaplayan bakteri biyofilmini yüzde 92 azalttığını buldu. Bu biyofilmler yemek sonrası ağız içindeki nemli ve şekerli ortamda büyüyüp plak oluşturuyor, diş minesine saldırıyor ve çürüklere neden oluyor. Araştırmacılar, DIM'in plak oluşumunu ve diş çürümelerini önlemek için diş macunu ve gargaralara eklenebileceğini kaydetti. Önceki araştırmalarda, DIM'in aynı zamanda anti kanserojen özelliklere sahip olduğu ve normal hücrelere toksisite uygulamadan çeşitli kötü huylu tümörleri ortadan kaldırdığı bulunmuştu. Araştırma, Çin'deki Sichuan Üniversitesi, Singapur Ulusal Üniversitesi ve Negev'deki Ben-Gurion Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından ortaklaşa yürütüldü.