Diyabet Hastası Olduğumuzu Bilmiyoruz!

Dünyada 200.000.000 diyabet hastası olduğu biliniyor. 2025 yılında bu rakamın 400.000.000 olacağı tahmin ediliyor.

Diyabet konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Anadolu Sağlık Merkezi’nde gerçekleştirilen Diyabetle Sağlıklı Yaşam Konferansı halkın yoğun ilgi gösterdiği bir katılımla gerçekleşti. Konferansta diyabetle ilgili en yeni bilgiler katılımcılarla paylaşıldı, sorular yanıtlandı.

Diyabetle kaliteli yaşamak için yapılması gerekenlerin anlatıldığı Diyabetle Sağlıklı Yaşam Konferansı halktan yoğun ilgi gördü. Konferansta Anadolu Sağlık Merkezi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Erdem Türemen, diyabette eğitimin rolüne dikkat çekti.

Komplikasyonları minimuma indirmek, hastanede kalış süresini kısaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için eğitimin zorunluluğuna değinen Dr. Türemen, yetersiz eğitim sebebiyle ülkemizdeki diyabetik ayak ülserlerinin gelişmiş ülkelere göre ortalama 4-6 yıl daha erken görüldüğünü belirtti. Günümüzde komplikasyonların belirtileri ortaya çıkmadan önce bu hastalığı saptama olanaklarının olduğunu ve her geçen gün tedavi olanaklarının geliştiğini sözlerine ekledi.

Konferansta Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Diyetisyeni Cemal Aytaç Ak ise  diyabetten korunmak için beslenmenin ve kilo kontrolünün hayati önemi üzerinde durdu. Dr. Ak, ana öğünlerin kesinlikle atlanmaması, yemeklerin doğru pişirme teknikleriyle hazırlanması ve öğünlerin vitamin ve mineral açısından dengeli ve yeterli olması konularına dikkat çekti.

Kan testi ve günlük kan şekeri takibi yapılırken dikkat edilecek noktalar konusunda detaylı bilgiler veren Anadolu Sağlık Merkezi Diyabet Hemşiresi Berna Ketenci, diyabetin kan basıncı, böbrekler, kalp, göz, ayak ve diş sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Testlerin yapılabilmesi, kullanılan ilaçların düzenlenebilmesi ve genel muayene için üç ayda bir doktor kontrolü yapılması gerektiğini belirten Ketenci, diyabetlilerin evde de kendilerini takip etmesi gerektiğini söyledi.

Diyabet hastalarının psikolojisine değinen Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikoloğu Aylin Sezer, ilaç, yemek, temizlik gibi fiziki desteklerin yanı sıra diyabetlilere karşı dürüst bir iletişim kurmanın, diyabet hastalarının yanında olunduğu hissinin verilmesinin ve hastalarla birlikte vakit geçirmenin tedavi sürecini kolaylaştıracağına dikkat çekti.

İlgili Sağlık Konuları