Bu dinamik mevsime bembeyaz dişlerle girmek isteyenler için diş beyazlatma ve diş taşı temizliği konusunda tüm merak edilenleri Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu anlatıyor…
Dişlerin doğal renginin daha beyaz ve ışıltılı olmasını sağlayan ‘’Bleaching’’ yani diş beyazlatma; travma, yaşlılık veya çeşitli ilaçların kullanımına bağlı renklenmeleri ortadan kaldırıp daha beyaz dişler elde edilmesini sağlayan bir metot.
Diş taşı temizliği ise kişinin diş fırçasıyla temizleyemediği yerlere ulaşılmasıyla lekelerin temizlenmesi ve diş eti hastalıklarının önlenmesidir.
Diş taşı temizliği ve diş beyazlatma yöntemini Kışlaoğlu Estetik Merkezi’nden Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu anlatıyor.
Bahara Bembeyaz Dişlerle ‘Merhaba’ Deyin!
Beyazlatma işlemi 2 şekilde uygulanıyor;
Ofis Power Bleaching: Klinikte hekim eşliğinde 1 saat içinde gerçekleştirilen Power Bleaching beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa sürede diş rengini 6–8 ton açan en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemidir.
Home Bleaching: Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine carbamid peroksit esaslı jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5–7 günde istenen beyazlama sağlanır. Ağızlığın günde 4–8 saat takılması gerekir.
Bleaching işleminde dişetlerini dikkatli bir şekilde korumak gerektiğini belirten Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, kullanılan ilacın yoğunluğu ve kullanım sürelerinin doğru ayarlanmasının da önemli olduğunu vurguladı.
Dişlerin beyazlaması öncelikle başlangıç renkleri ile ilgilidir. Sarı tonlu dişler kolaylıkla 6–8 ton beyazlayabilirken, yeşil-gri tonundaki dişlerin beyazlaması daha zordur. Beyazlama miktarı kişiden kişiye değişmekle birlikte hekiminiz ilk seansta dişlerinizin ne kadar beyazlayabileceği hakkında yaklaşık bir bilgi verecektir.
Power Bleaching sisteminin tamamen ağrısız olduğunu belirten Dr. Kışlaoğlu, hastaların %10'undan azında uygulama sonrası hafif bir sızlama veya hassasiyet hissedildiğini, bunun da daha çok dişlerinde aşınma ve çatlak olan kişilerde görüldüğünü belirtti.
İşlem sonrası dişler yaklaşık 2–3 yıl beyazlığını korur. Aşırı sigara tüketimi, aşırı çay, kahve, kola gibi renkli gıda alışkanlıkları bu süreyi etkiler. Ağız ve diş sağlığına özen gösterenler için lazerle diş beyazlatmanın maliyeti 1000 TL, ev tipi beyazlatmanın maliyeti ise 650 TL civarında.
Diş Taşı Temizliğini İhmal Etmeyin!
Dişlere yapışan plakların birikmesiyle meydana gelen diş taşları zamanla ağız-diş sağlığını olumsuz etkileyerek çeşitli hastalıklara neden olabilir. ‘Kalkülüs’ olarak adlandırılan diş taşları, tükürükteki mineraller ve dişlerde oluşan bakteri plaklarıyla meydana gelir. Düzenli olarak temizlenmeyen diş taşları kötü bir görünümün yanı sıra diş eti iltihabı ve diş eti hastalıklarına da neden olur.
Özellikle diş eti çizgisinin altında oluştuğunda büyük problemlere neden olan taşların temizliğinde 2 yöntem kullanılıyor. İlk yöntem diş minesine zarar vermeyen gratuar ve küret gibi aletlerle taşların dişten kazınması. Diş etlerinde kanamaya neden olabilecek bu yöntemin mutlaka uzman bir hekim tarafından yapılması gerektiğini belirten Dr. Kışlaoğlu, diğer bir yöntemin de titreşimli bir cihazla taşların temizlenmesi olduğunu belirtti.
Dr. Kışlaoğlu, diş taşını önlemenin en kolay yolunun dişleri düzenli olarak günde 2 defa fırçalamak ve fırçanın ulaşamadığı yerler için diş ipi kullanmak olduğunu belirtti. Dişlerde oluşan lekelerin temizlendiği ve diş eti hastalıklarının önlendiği bu yöntemin maliyeti ise 250 TL civarında…
Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu