Diş Gıcırdıtma ve Çene Sıkma Sorunlarınızdan Kurtulun

Modern hayatın yorgun insanları geceleri de dişlerini gıcırdattığı için dinlenemiyor. Sürekli baş, yanak ve çene ağrısı ile güne başlayan kişiler uykuları esnasında hem kendilerine zarar veriyorlar hem de eşlerini uyutmuyorlar. En etkili tedavi ise diş gıcırdatma nedenlerini ortadan kaldırmak ve ağızda oluşan hasatları gidermek!

Diş sıkma (Bruksizm) çok sık görülen bir alışkanlıktır. Erişkinlerde yaklaşık olarak yüzde 96'ya varan oranlarda bu problemle karşılaşıldığını söyleyen araştırmalar mevcut. Çocukların da bu oran  yüzde 15 olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle bu alışkanlık kişi tarafından sonuçları ortaya çıkmadan pek fark edilmiyor.

Diş sıkmanın kesin bir sebebi yoktur; ancak son zamanlarda hemen hemen herkeste artan duygusal stres bunun en sık karşılaşılan sebeplerindendir. Stres belirtileri ilk olarak ağız dokularında ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle stres, hem bruksizme neden olur hem de etkilerini artırır.

Daha çok aceleci yapıda, titiz kişilerde daha sıklıkla görülmekle birlikte; sadece dişlerindeki eksiklikler veya çapraşıklıklar nedeniyle çenelerin birbirine uyumsuz hale geldiği kişilerde de görülür. Ayrıca ailelerinde diş sıkma olan kişilerin çocuklarında da görülebilir.

Stres Dişleri de Etkiliyor!

Kahve, kola gibi kafeinli içecekler, alkol ve sigara içilmesi uyku kalitesini bozarak diş gıcırdatma için risk oluşturmaktadır.

Bazı depresyon ilaçlarının yan etkisi veya alerjik durumların belirtisi olarak da diş gıcırdatmayla karşılaşmak mümkündür.

Diş gıcırdatmada etkilenen dokular sadece dişlerle sınırlı kalmaz. Dişleri çene kemiğine bağlayan bağ dokuları, çenede dişlerin içinde bulundukları çene kemikleri, alt çene kemiğini başa bağlayan çene eklemi, çene eklemini tutan ve çeneyi açıp kapayan ve başa bağlayan kaslar, bu kasların baş ve boyunda tutunma bölgeleri ve bütün bu ağrıları sürekli ileten sinir sistemi etkilenir.

Ağız içinde ortaya çıkan zararlar arasında dişlerin çiğneyici yüzünde ve dişin boyun kısmında diş eti hizasında oluşan çentik şeklinde oluşan aşınmalar, diş minesinde çatlaklar ve buna bağlı diş kırıkları, mine çatlaklarına bağlı dişlerde aşırı hassasiyet, diş etinin geriye çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan, dişlerde sallanma, kemik çıkıntıları, yanaklarda tahriş sayılabilir.

Gıcırdatma Sorunu Bazen Çok Geç Farkedilebilir!

Genellikle bireyler diş gıcırdattıklarının farkında değiller. Gün içinde gıcırdatanlar bunu fark edebilseler de genellikle uyku esnasında yaşanan bu olayın tanığı aynı odada uyuyan eşler, ebeveynler veya kardeşler olabiliyor. Kişi kendinde bu problemin olduğunu ancak belirtileri yaşayarak fark edebiliyor.

Çenenin gece boyu aşırı sıkılması sonucu yorulan çene kasları nedeniyle sabahları uyanınca yanak ve şakak ağrıları, ağız açmada zorluk, ağzı açıp kapatırken gün boyu sürebilen kulağa, başa ve boyuna yayılan ağrılar, ağzı açıp kapatırken gelen klik sesleri gibi belirtilerin bir ya da birkaçı mevcut ise diş gıcırdatmadan şüphelenmek ve hekime başvurmak gerekiyor.

Diş Gıcırdatma Sorunlarının Tedavisi Mümkün müdür?

Tedavisi oluşan hasara bağlı olarak değişmektedir ancak esas amaç dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır.
Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleriyle temasını engellemek amacıyla alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan ‘gece koruyucular’ı, diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır.

Gece koruyucuları zorunlu fakat çoğunlukla tek başlarına yeterli değildir. Bu nedenle diş gıcırdatmanın nedenini ortadan kaldırmaya ve ortaya çıkan semptomları azaltmaya yardımcı tedavi mutlaka uygulanmalıdır.

Psikolojik kaynaklı diş gıcırdatmalarda stres terapisi ve rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas ağrılarında ve aşırı gıcırdatmalarda zararın azaltılması için kas gevşetici ilaç takviyeleri, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi ve eksik dişlerin protezler ile tamamlanması sonucu tedavi daha etkili olur.
Ayrıca çene eklemi zarar gördüyse, ağız açmada güçlük yaşanır hale geldiyse ve tüm bu önlemler fayda vermiyorsa eklem içi yıkama ve ilaç uygulamaları, çok daha ileri vakalarda cerrahi müdahale uygulanabilmektedir.

Medical Park Ordu Hastanesi

Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı: Dr. Dt. Rana Oral

İlgili Sağlık Konuları