Diş Çürükleri ve Diş Ağrısı

Diş ağrısına sebep olan en önemli faktörlerden biri diş çürümesidir. Hemen her insanın başına gelen bol sancılı bir sürecin başlangıcının sinyallerini veren diş çürümesi, bol miktarda şekerli besin tüketmek, şeker muhtevi ilaçlar kullanmak, yetersiz ağız ve diş temizliği ile diş tabakasını kaplayan plaklar sebebiyle oluşmaktadır.

Diş Çürüğü Nedir?

Bazı kişiler diş çürümesini ciddi bir sağlık sorunu olarak görmezler. Ancak, zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediğinde, daha çok sorun yaratan bir hastalığa yol açabilir. Çürüme, bakterinin, dişin özünü enfekte etmesine izin verir. Enfeksiyon köke ve çevre kemiğe yayılır. Bu abse olarak bilinir. Eğer enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişmiş doku ağrıya neden olabilir. Eğer kök ölürse, ağrı yok olacak, ancak yavaş yavaş da bitişik kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir bölümü olarak oluşan irin, çene boyunca bir kanalı aşındırabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yol açabilir.

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

1. Dişte sürekli ya da zonklama şeklinde ağrı.
2. Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet.
3. Çiğnerken ağrı.
4. Boyunda şişmiş lenf düğümleri.
5. Ateş ve genel kırıklık.
 
Diş Çürüklerine Teşhis  Nasıl Konulur?

Eğer dişinizde sürekli ve zonklama tarzında bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı duyuyorsanız ya da sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassassanız apseli bir dişiniz olabilir. Hafif ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri olabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmezsiniz.

Sızlayan dişin yanındaki diş eti üzerinde oluşan şişme bir noktada patlayabilir ve patlarken ağzınızda kötü tat ve koku bırakan yoğun bir sıvı çıkarabilir. Aynı anda, ağrı büyük bir olasılıkla geçecektir. Eğer bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal diş hekiminize başvurun. Diş hekiminiz dişinizi muayene eder ve ne yapılması gerektiğine karar verir.

Diş Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?

Diş hekiminize gitmeden önce, aspirin ya da başka bir ağrı giderici alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Yalnız, aspirini doğrudan dişinizin ya da çevre dokunun üzerine uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak yatıştırıcı olabilir ancak tedavi edici değildir.

Geçmişte, apseli bir dişe yapılan tek tedavi, dişin çekilmesiydi Belirli koşullar altında diş çekimi yine de uygun olabilir. Ancak, günümüzde diş hekimleri genellikle apseli dişleri iyileştirmektedirler.

İlk adım olarak, diş hekiminiz büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacak. böylece enfeksiyonun vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız için ayrıca reçeteye ağrı giderici ilaçlar yazabilir.

Dişinizi kurtarmak için diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturabilir ve daha sonra o dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu basıncı azaltacaktır. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek şekilde bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten sonra eğer şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz aktinomikoz adı verilen bir hastalık olup olmadığını anlamak için özel bir kültür yapmayı isteyebilir.

Bir sonraki adımda diş hekimi diş içine geçici bir dolgu koyacaktır. Enfeksiyon temizlendikten sonra Diş hekimi büyük bir olasılıkla sizi birkaç ay içinde tekrar görmek isteyecektir. Tekrar gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini saptamak için dişin röntgeni çekilecektir. Eğer boşluk sağlıklı görünüyorsa, tedavi biter. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler gereklidir ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun (zaman zaman kökün ucunu da içeren bir küçük kısım) ortadan kaldırılması için ameliyat edecek olan bir uzmana gönderebilir.

Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Diş çürükleri;  ağız kokusu, ani ağrı gibi olumsuz sonuçlar doğurabilen diş çürümesi ilerleyen zamanlarda diğer dişlere de zarar verebilir. Tıp literatüründe en şiddetli üçüncü ağrı olarak tanımlanan diş ağrısına altyapı oluşturur.

Hekim tarafından müdahale edilemeyen iltihap ve şişme gibi durumlarda yaşanan diş ağrısı, zaman zaman ağrı kesici ilaçların dindiremeyeceği boyutlara ulaşabilmektedir. Bu gibi durumlarda sık aralıklar ile ağrı kesici kullanımı bir süre sonra ağrı kesicilerin de etkisinin kaybolmasına neden olacağından ötürü soğuk suya batırılmış bir bezi ağrıyan bölgeye dışarıdan ve fazla bastırmadan tutmak ağrının dinmesinde etkili olabilmektedir.

İltihap durumunda mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır. Tedavi süreci diş hekiminin vereceği bünyenize uygun olan antibiyotik tedavisi ile 1 hafta kadar devam edecektir. Antibiyotik, dişte oluşan ödemi büyük ölçüde tedavi ederek en kısa sürede ağrılardan da kurtulmanızı sağlar.

Ağrıyan diş üzerinde veya çevresinde bulunan gıda birikintileri bir diş fırçası veya diş ipi yardımıyla temizlenmelidir.

Diş ağrıları genellikle zonklama şeklinde ve oldukça rahatsız edici olarak duyulur. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Özellikle abse gibi iltihabi bir durum varsa dışarıdan farkedilecek kadar şişliklere neden olabilir. Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilir.

Diş Ağrısı Başladığında Ne Yapılmalıdır?

  • Diş aralarında kalmış yemek artığı olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Aşırı soğuk sıcak değişiminden kaçınılmalıdır.
  • Bilinçsiz ve aşırı ağrı kesici kullanımından kaçınmak gerekir.
  • Bilinçsiz ağrı giderme yöntemlerinden kaçınmak ( ağrıyan diş üzerine ağrı kesici konması, alkollü pamuk uygulaması, vb.) gerekir.
  • Kesinlikle ağrıyan diş üzerine aspirin, antibiyotik ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmaz. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilir.
  • Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır.
  • Yine bir miktar karanfil çiğnemek, ya da karanfili toz haline getirip ağrıyan diş üzerine uygulamak az ağrılı durumlarda işe yarayabilir. Fakat fazla miktarda ve uzun süre uygulanması halinde diş etinin tahriş olacağı unutulmamalıdır.
  • Diş ağrısı başladığında vakit kaybetmeden bir diş hekimine gitmekte fayda vardır.

İlgili Sağlık Konuları