İnternational Hospital ve Acıbadem Bakırköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahu Birol, "Deodorant sıkıp güneşe çıkınca, içindeki kimyasallar güneşle birleştiğinde vücutta alerjik tepkiler, tahriş, kızarıklık, kaşıntı, yanma ortaya çıkıyor.
Bu nedenle özellikle yaz aylarında güneş görebilecek bölgelerde deodorant kullanılmamalı. Çünkü insanlar hangi kimyasal maddelere ne tepki vereceğini bilemeyebilir diye konuştu.
Güneşten korunma ürünleri ve kremler hakkında ise Birol şunları söyledi;
Güneşte Yüzde 90 koruma için en az 15 faktör krem kullanılması gerekiyor. Hiçbir hastalığı olmayan, ama güneş koruma ürünü kullanmak isteyenlere normal bireylerde 15 faktör yeterlidir. 30 ve üzeri güçlü korumalardır. Deri hastalığı, güneşe duyarlılığı olan, güneşle artan hastalığı bulunanlara yüksek faktörlü koruma öneriyoruz. Çünkü 15 faktörlü bir kremle, yüzde 90 koruma sağlıyorsak, 50 faktör sürünce yüzde 95 koruma sağlıyoruz.
Eğer krem sürüp bronzlaşıyorsak burada hata var demektir. Yani kremi sürüp bronzlaşıyorsak güneşin zararlı etkilerine maruz kalıyoruz anlamına gelir. Güneşin zararlı etkileriyle deri kanseri ve deri yaşlanmasına zemin hazırlamış oluyoruz.
Deri kanserinde bir artış var. Güneş koruyucu kanser yapmıyor, çok koruyucu kullanıp güneşte çok kalmak güneşin zararlı etkilerine de maruz kalmaya neden olduğundan kanser riski artıyor.