Çölyak hastaları için kara buğday yetiştirilecek
Çölyak hastalarına glutensiz ekmek yapabilmek için Şanlıurfa, Ceylanpınar'da kara buğday ekimi yapılacak.
Çölyak hastalarının tükettiği glutensiz ekmek için valiliğinin girişimleriyle Şanlıurfa, Ceylanpınar'da kara buğday ekimine başlanıyor. İlk planda yeterli düzeyde tohum yetiştirilmesi planlanıyor
VALİLİK TOHUMLARI YURTDIŞINDAN GETİRTTİ
Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün girişimleriyle yurt dışından temin edilen 8 kilogram kara buğday tohumu, toprak ıslahı yapıldıktan sonra ekime en uygun zaman olarak belirlenen Mart ayında TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğü arazisinde ekilecek.
İLK ETAPTA TOHUMLUK BUĞDAY YETİŞTİRİLECEK
Kara buğday tohumu ilk etapta bin 300 metrekarelik bir alanda yetiştirilecek. Yeteri düzeyde tohum elde edildikten sonra ise üretilen buğdaylar Çölyak hastalarının kullanımına sunulacak. Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, kara buğday tohum üretimindeki çabalarından dolayı Vali Küçük'e teşekkür etti. Küçük'ün, sorunlarıyla yakından ilgilendiğini vurgulayan Doğan, "Yurt dışından tohum getirerek üretim için adım atılmasını sağladı. Bu da çölyak hastası kardeşlerimizi mutlu eden bir gelişmedir. Sorunlarımıza gösterdiği duyarlılık ve hassasiyetten dolayı kendisine şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.
KARABUĞDAYDAN ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GLUTENSİZ EKMEK ÜRETİLİYOR
Karabuğday verimliliği buğdaya göre daha düşüktür. %11 protein ve %2 yağ içerir. Bununla birlikte, kurak ve engebeli arazilerde ve serin iklimlerde yetişebilme özeliği vardır. Hızlı ürer ayrıca zararlı otların gelişmesini engeller. Karabuğday gluten içermez, çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için uygundur.
ÇÖLYAK HASTALARI ÖMÜR BOYU GLUTENDEN UZAK DURMAK ZORUNDA
Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir. Ölümcül olabilen ve tedavisi olmayan hastalık için yapılabilecek tek şey ömür boyu glutenden uzak durmak.
İlgili Sağlık Konuları