Çok Su İçmek Faydalı Değilmiş!

Çok su içilmesinin böbrekler ve vücut için yararlı olmadığı açıklandı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem, çok su içilmesinin böbrekler ve vücut için yararlı olduğu söylemlerinin yanlış olduğunu belirterek, "Günlük 5-6 litrelik su içilmesinin önerilmesi böbrekler yönünden sağlıklı değildir ve bu miktarda idrar kısa ve uzun dönemde böbrek fonksiyonlarını bozabilir" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Erdem, ANKA’ya yaptığı açıklamada, özellikle bazı diet programlarıyla birlikte çok su içilmesinin önerildiğini belirterek, bu yolla toksinlerin vücuttan uzaklaştırılacağının iddia edildiğini söyledi. Prof. Dr. Erdem, günlük 5-6 litrelik su içilmesinin böbrekler yönünden sağlıklı olmadığını ifade ederek, bu miktarda idrarın kısa ve uzun dönemde böbrek fonksiyonlarını bozabileceğine dikkat çekti.

Su ihtiyacının mevsimlere, diete ya da harcanılan efora göre değişebileceğini söyleyen Prof. Dr. Erdem, "Bizim önerimiz sağlıklı insanların susadığı zaman ve arzu ettiği kadar su içmesidir. Günde 1.5-2 litre idrar çıkarıyorsak bu yeterlidir. Daha fazla idrar miktarları zararlı olabilir" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Erdem, günlük su ve tuz olmadan hayatın mümkün olmadığını ancak miktarların önemli olduğunu vurguladı. Sağlıklı bir insanda günlük 5-6 gram tuz alımının yeterli olacağını belirten Prof. Dr. Erdem, "Bu kadar tuz da tamamen doğal besinlerin içinde bulunmaktadır. Kabartma tozu kullanılan tatlılardan bile tuz alınmaktadır. Yalnızca bir ekmekte 5 gramın üstünde tuz bulunmaktadır" diye konuştu.

Türkiye’de önerilen miktarın ortalama üç katının tüketildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erdem, "Tuz kısıtlaması böbrek hastalarında da çok önemlidir ve hekimin önerdiği şekilde tuz kısıtlaması hem hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatmada hem de kalp sağlıklarını korumada yararlı olacaktır" dedi.

İlgili Sağlık Konuları