Aşırı sıcak içeceklerin gırtlak kanserine yol açtığını belirten genel cerrahi doktorları, bu hastaların son yıllarda giderek attığını belirtti. Gelen hastaların büyük bir çoğunluğunun Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nden olduğuna dikkat çeken doktÇayı çok sıcak içmemeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde yemek borusu kanserine yakalanma riski artmaktadır. Yemek borusu kanseri geç kalındığında ölümcül olabiliyor.
Uzmanlar, sıcak içecekleri tüketirken soğumasını beklemek gerektiği uyarısında bulunuyorlar. Yemek borusu kanserlerine sıcak sıvı tüketimi ile birlikte sigara kullanımı, fazla alkol tüketimi, nitrit, nitrat, uyuşturucu kullanımı ve salamura gıdalardaki mantar toksinlerin de neden olabileceği ifade ediliyor.
SİGARADAN UZAK DURUN
Ayrıca çevresel faktörler, diğer kanser türlerinde olduğu gibi yemek borusu kanserlerinde de önemli etkendir. Sigara, alkol ve çok sıcak sıvı tüketimi öncelikli etkiye sahip olabileceğinden fazla tüketiminde dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor.
SOĞUMASINI BEKLEYİN
Sıcak sıvı tüketimi sıklığını en aza indirmek gerekiyor. Üstelik çok sıcak sıvı tüketimi yemek borusu kanser riskini 8 kat artırdığına dikkat çekiliyor. Çay tüketimi fazla olduğundan dolayı özellikle çayı çok sıcak içmemeli soğumasını beklemeli.