Uzm.Dr. Faruk Akçay
Şikâyetleriniz gastrit, mide ülseri ve veya reflüye bağlı olabilir ve beraberinde İrritabl Barsak Sendromu (İBS) olabilir. Kesin tanı ve komplikasyonlar açısından endoskopi önerilebilinir.
Eğer endoskopi yapılamıyorsa veya önerilmemişse reflü ve veya gastrit tedavisi planlanıp şikayetler takip edilir. Eğer ilaç tedavisi ile şikâyetler devam ederse endoskopi geciktirmemelidir.
İBS barsakların en sık hastalığıdır. Kramp tarzında ağrı, gaz, şişkinlik ve dışkılama bozukluğu ile karakterizedir. İBS'li bazı hastalarda zor veya birkaç gün süren katı dışkılama ile karakterize kabızlık vardır. Bazılarında sıklıkla acil dışkılama ihtiyacıyla birlikte cıvık dışkılama ile karakterize ishali vardır. Bazı hastalarda ise hem kabızlık hem isal olur. İBS’li bazı hastalarda acil dışkılama ihtiyacı ile birlikte kramp tarzında ağrıları vardır, fakat rahat dışkılayamaz. Yıllardan beri İBS'ye pek çok isim verilmiştir."Kolitis","mukuslu kolit","spastik kolon","spastik barsak","fonksiyonel barsak hastalığı".Aslında bu terimlerin birçoğu yanliştır. Örneğin kolitis kalın barsağın enflemasyonu (iltihabı) demektir. İBS’de enflamasyon (iltihap) yoktur. Daha ciddi bir hastalık olan ülseratif kolit ile karıştırılmamalıdır.
Geçmiş olsun...