Geç kalınması durumunda dönüşü olmayan sakatlıklara neden olabilen kalça çıkığında erken teşhisin hayati önem taşıdığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Özcan aileleri uyarıyor!
Medical Park Batman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Özcan; çocuklarda sıkça rastlanabilen kalça çıkığı konusunda bilgiler verdi ve ailelere uyarılarda bulundu;
Normal kalça ekleminde; kalçadaki büyük leğen kemiğindeki çukur boşluk (asetebulum) ile bacak kemiğinin (Femur) başındaki yuvarlak kısım iç içe girmiştir. Doğuştan kalça çıkığında ise, kalça eklemini meydana getiren kemikler birbirinden ayrılmıştır.
Kalça çıkığı bazen ileri yaşlarda da gelişebilir. Bu sebeple artık “Doğuştan Kalça Çıkığı” yerine “Gelişimsel Kalça Çıkığı” ifadesi tercih edilmektedir. GKÇ görülme sıklığı 1000 canlı doğumda 5–6 arasındadır. Ailede kalça çıkığı varsa bu oran yüzde 20–30 olmaktadır. Kız bebeklerde 5 kat fazla görülür. İlk doğan çocukta görülme ihtimali daha yüksektir. Tek başına sol kalçada görülme sıklığı ise yüzde 67’dir.
Tam çıkık, yarı çıkık veya çıkabilir kalça şeklinde 3 tipi vardır. Tam çıkık; Genellikle doğumda bulunmaktadır ve en az görülen tipidir. Tedavisi daha zordur ve genelde başka anomalilerle birliktedir. Yarı çıkık; ikinci sık görülen tipidir ve tedavi tanının konulma yaşına bağlıdır. Çıkabilir kalça; en sık görülen gurup olup bebeğin kalçası çıkmaya meyillidir. Kundaklama bu hastalarda kalçanın çıkmasına sebep olur.
Anne karnındaki 12.-18. haftalar hormonal faktörler ile son 4 hafta ise mekanik faktörler (kalçaya bası) daha önemlidir. Bunların başında bebeğin hala makat pozisyonda (baş yukarıda kalça aşağıda) durması gelir. Doğum sonu çevresel faktörler içerisinde en önemlisi “kundak”tır.
Gelişimsel Kalça Çıkığı ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi de o kadar kolay, kısa ve başarılı olmaktadır. Ülkemizde de maalesef Gelişimsel Kalça Çıkığı için en önemli sorun geç tanıdır. Çocuklarımızın gelecekte böyle bir sağlık sorunuyla karşılaşıp dönüşü olmayan özürlü bir yaşam sürdürmemeleri için geç kalmadan güvenilir bir hastanede tüm bebekler çocuk doktorlarının yönlendirmesiyle radyoloji uzmanları tarafından ultrason ile (1. ayda) taramadan geçirilmelidir.
Şüpheli vakalar ortopedi uzmanımız tarafından takip ve tedavi altına alınmalı ve çocuklar sakat kalması önlenmektedir.