Çocuklarda Bademcik ve Geniz Eti Sorunlarını İhmal Etmeyin
Özel Hatem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Yaşar Coşkun çocuklarda büyüyen geniz eti ve bademcik problemleri hakkında bilgiler verdi.
Özel Hatem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Yaşar Coşkun çocuklarda büyüyen geniz eti ve bademcik problemleri hakkında bilgiler verdi.
Geniz eti ve bademcik sorunlarının çocuklarda büyüme ve gelişmede geri kalmaya, ağız,diş ve damak yapısında şekil bozukluklarına neden olabileceğine dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Yaşar Coşkun, '"Enfeksiyonların ve geniz eti-bademcik büyümelerinin en sık gözlendiği yaş aralığı 3 ila 9 yaş arasındadır. Çocuklarda yapısal olarak daha dar olan hava yolunu tıkayan ve boğaz enfeksiyonlarına yol açan en önemli sebep geniz eti ve bademciklerdir. Uyku sırasında gevşeyen boğaz etrafındaki kaslar, zaten dar olan hava yolunun tamamen kapanmasına neden olabilir. Çocuklarda bu durum, büyüme ve gelişmede geri kalmaya neden olabilmektedir. Geniz etinin büyük olmasının burundan solunuma engel teşkil etmekle birlikte kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak değişik boyutta problemlere de yol açabilmektedir. Bu durum, çocuklarda işitme kayıpları, horlama, ağızdan soluma, gece öksürükleri, burun akıntıları gözlenmektedir. Bu durumda ameliyat önerilmektedir "dedi.
Ameliyat ne zaman yapılmalıdır?
Bademcik ve geniz ameliyatında zamanlamaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Özel Hatem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Yaşar Coşkun, " Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyatı uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz eti ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların ise 3 yaşından sonra yapılması tercih edilir" dedi.
Çocuklarda bademcikler alındıktan sonra bağışıklık sisteminde zayıflama olur mu?
Özel Hatem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Yaşar Coşkun, " Bademcikler bağışıklık sisteminin çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Alınma işleminden sonra çocuklarda dil kökü ve gırtlak girişinde bulunan diğer lenf dokuları kısmen büyüyüp bu görevi üstlenmektedir. Ayrıca bu konuda aileler kafa karışıklığına yer vermemelidir. Bademcikleri alınan çocukların alınmayan çocuklara oranla boğaz enfeksiyonu sıklığında düşme meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle bu ameliyatın çocuğun sağlığı açısından önemi yadsınamaz" diye konuştu. - GAZİANTEP