İstanbul gibi metropollerde yaşayan çocukların erken yaşda sosyalize olup anaokullarına başlaması; henüz bağışıklık sisteminin tam da gelişmediği çağda çocuğun enfeksiyon etkenleriyle karşı karşıya bırakmaktadır. Çocuklar 3 ila 7 yaşları arasında sıklıkla geniz eti ve bademcik enfeksiyonlarıyla çocuk hastalıkları uzmanları ve ya KBB uzmanlarına başvurmakta antibiyotik tedavileriyle hastalık tedavi edilmektedir.
İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda zaman zaman hastalığın ameliyat ile sağaltılması gündeme gelebilmektedir. Bademciklerin ameliyat edilmesinin iki önemli şart bulunmaktadır:
1- Bademciklerin geçirilen enfeksiyonlar sonucunda aşırı şekilde büyüyerek çocuğun nefes almasını, yemek yemesini engelleyecek kadar büyümesidir. Hatta çocukların bir kısmı gece uykularında nefes almakta o kadar zorlanırlar ki apne nöbeti ismi verilen nefes düzensizlikleri ve kesilmeleri meydana gelebilir. Apne nöbetleri farkedilen bir çocuğun vakit geçirilmeden ameliyat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kalp ritm bozukluklarından uykuda ani ölüm’e kadar bir çok sevimsiz sorunla karşılaşma riski ortaya çıkmaktadır.
2- Bademciklerin sık enfeksiyona sebep olması ikinci bir ameliyat sebebidir. Bir sene içerisinde ateşli ve antibiyotik ile tedavi edilmesi gereken 5 ve daha fazla sayıda bademcik enfeksiyonu geçiriliyorsa veya ardışık birkaç yıl boyunca senede 3-4 kez bademcik enfeksiyonu olunuyorsa ameliyat kararı alınmalıdır.
Her ne kadar genel sayı azalsada bademcik ameliyatları (Tonsillektomi) çocukluk çağının en sık yapılan ameliyatları arasında bulunmaktadır. Günümüzde artık ameliyatlar genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık yarım saat kadar süren ameliyat sonrasında çocukların çoğu aynı gün içerisinde evlerine geri gönderilmekte çok az bir kısmı çeşitli nedenlerden dolayı bir gece hastanede tutulmaktadır. Eşlik eden başka bir sağlık sorununun bulunması, şehir dışından gelme gibi nedenler genellikle hastanede kalma sebebi olarak öne çıkmaktadır.
Ameliyat tekniğinde de yıllar içerisinde gelişme ve değişmeler olmuştur; klasik tekniğin yanısıra lazer ve radyofrekans dalgaları ile cerrahi günümüzün ameliyat yöntemleri arasında bulunmaktadır. Amerikan Hastanesi KBB bölümünde bir tür radyofrekans yöntemi olan Thermal Welding Yöntemi rutin olarak kullanılmaktadır.
Bu yöntemin avantajı ameliyatın kansız bir ortam içerisinde gerçekleştirilmesine olanak sağlaması ve ameliyat sonrası kanama riskinin ve ağrı sorunun nispeten daha az olmasıdır. Bademcik ameliyatları sonrasında ağrı kesiciler ile kontrol altına alınmaya çalışılan yutkunma ile tetiklenen ağrı en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ameliyat sonrası yaklaşık bir hafta kadar süren bu sorun nedeniyle çocukların bu süre boyunca beslenmelerinde kısıtlanma meydana gelmektedir. Bu dönem boyunca soğuk ve ılık olarak sıvı ve yumuşak gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Ameliyatı takip eden dönem içerisinde çocuğun yeterince sıvı, özellikle su alması önem taşır; yeterince sıvı almayan çocuklarda hafif bir ateş de ortaya çıkabilir ki bu iyileşme dönemini uzatan bir etkendir.
Ameliyat sonrası çocukların hayat kalitelerinde belirgin düzelme izlenir; daha iyi nefes almaya başlarlar ve daha ender hasta olurlar. Bu nedenle hem fiziksel olarak büyüme-gelişmeleri daha iyi olmakta hemde okulda kavrama ve öğrenme gibi bilişsel fonksiyonları artmaktadır.