Çiğ Et Mide Kanseri Sebebi!

Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Sertaç Demirel, mide kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de her sene yaklaşık 20 bin kişinin yakalandığı mide kanseri, dünyada en sık görülen 4. kanser türüdür. Yaşla birlikte görülme sıklığı artan hastalığın ortaya çıkmasında beslenme alışkanlıkları etkilidir. Aşırı tuzlu besin tüketimi, sebze ve meyveden yoksun beslenmek, tütsülenmiş ve çiğ et tüketimi mide kanseri riskini artıran faktörlerdir. Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Sertaç Demirel, mide kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
 
Mide kanserinin en önemli nedeni beslenme şekilleri ve ilaç kullanımı

Son yıllarda hızla yaygınlaşan mide kanseri pek çok etkenin bir araya gelmesi ile görülmektedir. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:

C ve A vitamininden yoksun beslenme alışkanlıkları

Çok tuzlu gıdaların ya da besinlerin çok tuzlu olarak tüketilmesi

Tütsülenmiş etler, rafineri besinler ve yanmış yağların tüketimi

Sigara kullanımı

H.pylori türü bir bakterinin midede uzun süre var olması ve tedavi edilmemesi

Mide asidi tuz ruhunun PH seviyesine kadar çıkabilir ancak mide mukozasını koruyucu bir bariyer vardır. Bu salgının bitmesi mide kanserine zemin hazırlamaktadır. Midenin zor boşalmasınaneden olan yiyeceklerle doldurulması bu koruyucu salgısının zarar görmesine neden olmaktadır.

Antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ile birlikte midenin koruyucu bariyerini bozan her türlü ilaç midede bir zarara yol açabilir.  Organlara verilen her türlü zarar eğer devamlı ise onarım sıklığı arttıkça genetik kodlamada bir hata oluşturarak kansere yol açabilir.

Mide kanserinin bilinen genetik bir özelliği yoktur. Ancak hastalık daha çok 0 kan gruplarında görülmektedir.

Mide kanserini erken dönemde yakalamak için endoskopik takip önemli

Mide kanseri erken dönemde belirti vermeyebilir. Bu nedenle mide sorunu yaşayan kişilerin endoskopi ile takibi önemlidir. Midede gıda akışının engellenmesi ya da hastalığın ilerlemesi durumunda yemeklerden sonra şişkinlik, hazımsızlık ve doygunluk hissi gibi bazı belirtiler ortaya çıkar. Mide kanserli hastalarda ileri evrede; mide bulantısı, kusma, mide ya da bağırsakta kanamalar, sırta vuran ağrılar olabilir. İştahsızlığa bağlı olarak kilo kaybı görülebilir. Halsizlik ve yorgunluk oluşabilir.

Mide kanserinde cerrahi önemli bir seçenektir

Mide kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Erken evrede yapılan başarılı cerrahi operasyonlar hastanın yaşam süresi açısından çok önemlidir. Ameliyatla hastanın midesinin bir bölümü ya da tümü alınabilir. Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur. Bazı hastalarda mide alındıktan sonra kanserin şekline göre doktorun belirlediği şekilde ışın ya da ilaç tedavisi uygulanabilir.Mide kanserinden korunmak için; stres kontrolüne dikkat etmek, mide sağlığına özen göstermek, sağlıklı beslenmek, pişmemiş et yememek, düzenli tetkik yaptırmak ve kaliteli bir yaşam sürmek önemlidir.

Memorial Şişli Hastanesi

Genel Cerrahi Bölümü

Op. Dr. Sertaç Demirel

Giriş Tarihi: 16 Ekim 2012, Salı

 

İlgili Sağlık Konuları