Cep Telefonları, Baz İstasyonları Ve Kanser Tehlikesi!

Teknoloji sayesinde daha emniyetli ve konforlu bir yaşam söz konusu olmalı iken teknolojinin kendisinden korkarak yaşadığımız büyük ikilem, teknoloji korkusu yani "teknofobinin" son kurbanlarından biri cep telefonlarıdır.

Beslenme alışkanlıkları, Şişmanlık, Fizik aktivite azlığı, Alkol kullanımı, Çeşitli enfeksiyonlar (Hepatit B ve Human Papilloma virüsleri) ve Bilinçsiz Güneş Işığı maruziyeti, kanser sebeplerinin %90-95’ini oluşturur.

Dünya genelinde iki milyardan fazla kişinin cep telefonu kullandığı tahmin edilmekte olup, bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. 2000 yılında her 100 kişiden 12’si cep telefonu kullanırken bu sayı 2007 yılında 100 kişide 50’ye yükselmiştir. Bu kadar yoğun kullanılan cep telefonlarından kaynaklanması muhtemel olan sağlık problemleri de kamuoyunun ve sağlık çevrelerinin gündemlerinde önemli bir başlığı oluşturmaktadır.

Öncelikle, kamuoyuna yanlış aksettirilen bazı bilgilerin açıklığa kavuşturulması gerekmektedir: “Bir baz istasyonu yerinden kaldırıldığında, cep telefonları daha uzaktaki bir baz istasyonununa ulaşmak için daha fazla güç harcayacaktır. Bu da cep telefonunu kullanan kişinin daha fazla elektromanyetik enerjiye maruz kalması anlamına gelir. Bu kapsamda, baz istasyonlarının kapatılmasının çözüm değil bizzat sorun teşkil edeceği unutulmamalıdır.

Bir diğer önemli husus da piyasada “radyasyon önleyici”, “radyasyon koruyucu”, “EMR azaltıcı” gibi lanse edilen filtre, yapışkan, çip, v.b. gibi ürünlerin bilimsel olarak etkinliği mevcut olmamasıdır ve gereksiz emniyet duygusu yaratması açısından da ayrıca sakıncalıdır. Bireysel korunma için “cep telefonları ile konuşurken kulaklık kullanmak” yeterlidir.

Mayıs 2010’da cep telefonu kanser ilişkisi, Kasım 2010’da da baz istasyonu-kanser ilişkisi bölümlerinin sunulduğu ve aralarında Almanya, Danimarka, Avustralya, Fransa, Finlandiya, İngiltere, İsrail, İtalya, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda, Norveç ve İsveç’in olduğu 13 ülkede 14 bini aşkın kullanıcı üzerinde yapılan Uluslararası INTERPHONE araştırma raporu, baz istasyonu maruziyetinin ve cep telefonu kullanımının kanser riskini artırmadığını göstermektedir.

Kanserden korunmak için yaşam biçimimizi değiştirmemiz ve sigara dumanına maruz kalmayan, sağlıklı beslenen, şişman olmayan ve fiziksel olarak aktif olan bireyler olmamız gerekli ve yeterlidir. Günümüz modern toplumunda yaşayan herkesin biraz teknofobik olmaya hakkı vardır ama korkmayın teknofobi kansere yol açmaz!

 

İlgili Sağlık Konuları