Yeni çağ'ın "veba"sı olarak adlandırılan kanserle ilgili her gün yeni araştırmalar gerçekleştiriliyor. Medicine & Science in Sports & Exercise bülteninde yayımlanan bir araştırmada, hareketsizlik ve kanser arasındaki ilişki gözler önüne serildi. Raporda, günde en az 5 saat hareketin 46 bin kanser vakasının önüne geçebileceği detayı yer aldı.
KADINLARDA DAHA ETKİLİ
Bilim insanları, 30 yaş ve üstü yetişkinlerde 2013'den 2016'ya kadar görülen kanser vakalarını inceledi. Sonuçlara göre vakaların yüzde 3'ü kesinlikle hareketsizlikle ilgili. Bu sayı erkeklerde 14 bin 277'ken, hareketsizliğin de etkisiyle kansere yakalanan kadınların sayısı 32 bin 89.
EN ÇOK MİDE KANSERİ
Çalışmanın yazarları arasında yer alan Halk Sağlığı Uzmanı olan Adair Minihan, hareketsizliğin en çok mide kanserini tetiklediğini belirterek şunları söyledi:
"Kanser bölgelerine (meme, uterus, kolon, mide, böbrek, yemek borusu adenokarsinomu ve mesane) göre fiziksel hareketsizliğe atfedilebilen kanser vakası sayısının tahmin edildiği ilk araştırma. Belli kanser bölgelerine odaklanıldığında veriler, mide kanserlerinin yüzde 16,9'unun, uterus kanserlerinin yüzde 11,9'unun, böbrek kanserlerinin yüzde 11'inin, kolon kanserlerinin yüzde 9,3'ünün, yemek borusu kanserlerinin yüzde 8,1'inin, kadınlardaki meme kanserlerinin yüzde 6,5'inin ve mesane kanserlerinin %3,9'unun egzersiz eksikliğiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor"