Vücudumuzun en hayati organları olan kulak, burun ve boğaz birbiriyle bağlantılıdır. Burun kulağı havalandırır, kulaktaki kirin arınmasını sağlar. Ve yine burnumuz konuşma ve dil işlevlerinde büyük önem taşır.
Çocuk eğer burundan soluma alışkanlığı geliştirmez ise :
- Burnundan nefes almakta güçlük çeken bir çocuk doğal olarak ağzından nefes alma alışkanlığını geliştirecektir. Bu alışkanlık konuşma organlarının gevşemesine yol açacaktır. Dil,dudak,yanak gibi kaslar güçsüzleşirse ortaya çiğneme, yutma ve konuşma bozuklukları çıkacaktır. Örneğin güçlü bir dil ucu kası gerektiren R sesini üretemeyecektir. Aynı zamanda ses kalitesinde farklılık görülecektir.
- Kulak enfeksiyonları kaçınılmaz olabilir. Enfeksiyonlar işitme kaybına neden olur. Çocuk işitme kaybından dolayı kelimeleri net algılayamayacak ve konuşma bozukluğu ortaya çıkacaktır.
- Gece uyku düzensizliği dikkat eksikliğine yol açabilir, burun tıkanıklığı dil gelişimi döneminde gecikmiş konuşmaya neden olabilir.
- Ağızdan nefes alma alışkanlığı dilin sürekli aşağıda olmasını gerektirecektir. Dil dişleri deforme edecek, ilerde ortodontik tedavi gerekecektir.
-Burun sürekli tıkanıyorsa bunun sebeplerini araştırmak gerekir. Çocuğun alerjileri var mı? Sık sık hastalanır mı? Burun anatomisinde bir sorun var mı (deviasyon ) ? Geniz etinde büyüme var mı?
-Çocuğunuza burun temizleme aparatlarından veya sulardan çok doğal yoldan sümkürmeyi öğretin. Cebinde mendil taşıma alışkanlığını kazandırın!
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
Esra Özer