Benlerde risk belirlendiğinde en doğru karar bir estetik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanına aldırmak. Anadolu Sağlık Merkezi Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı , "Riskli benler, bazen kötü huylu cilt tümörlerine hatta cilt kanserlerine dönüşebiliyor.
Eğer bu tür benler hastaya fazla rahatsızlık vermiyor ve sırt gibi görünmeyen bölgelerde yer alıyorsa geç fark ediliyor ve tedavide geç kalınıyor" diyor. Benler hangi amaçla alınıyor?
İkinci bir grup ise kozmetik amaçlı yapılan ameliyatlar. Bazı benlerin bulundukları yer itibariyle kişilerin görünümünü bozabildiğini söyleyen Uzman, özellikle yüz bölgesine yapılan işlemlerin fazla olduğunu anlatıyor. Üçüncü grup ise mecbur kalındığında çıkarılan benler.
Bazen benler tahrişe açık vücut bölgelerinde olabiliyor. Örneğin erkeklerde saçların içi, tıraş bölgesi ya da kemer bölgesi, kadınlarda ise kolye takılan boyun bölgesi riskli olabiliyor. Çünkü bu bölgelerde yaralanma ve kanama riski oldukça fazla.
Cilt uzmanlarının tanı koyduğu hastaların büyük kaygıları ve merak ettikleri konu, cerrahi müdahale sonrası iz kalıp kalmayacağı. Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı, "Bu sorunun yanıtını cilt yapısı, benin bulunduğu vücut, vücut bölgesi ve benin büyüklüğü ve şekli belirliyor.
İnsan vücudunda kesi yapılan her yerde her zaman iz kalır. Vücudun bazı bölgeleri az iz kalma açısından, ayrıca cilt yapısı ve hastanın genetik özellikleri de kalacak iz açısından önemli.
Örneğin açık tenli kişilerde iyileşme daha kaliteli olurken; yağlı ve kalın cilt yapısına sahip kişilerde iyileşme sorunları ve belirgin iz kalma olasılığı daha yüksek olabiliyor.