Uzm.Dr. Faruk Akçay
Et Benleri
Cilt renginde, çıkıntılı küçük deri parçalarıdır. Bunlar 30- 40 yaşından sonra oluşmaya başlar. Bu benlerin ortaya çıkışında soyaçekim önemlidir. Şişmanlık, hamilelik, menopoz ve hormon hastalıkları et benlerinin çoğalmasına sebep olabilirler.
Et Beni Kansere Dönüşür mü?
Hayır, et benlerinin zararları yoktur. Hastayı rahatsız ediyorsa, çok kısa bir işlem ile alınmaları mümkündür.
Et Beni veya Benleri En Sık Nerelerde Çıkar?
Benlerin yeri önemli değildir. Et benleri en çok boyun, koltuk altı, üst gövde ve göz çevresinde ortaya çıkarlar.
Et Beni İle HPV Virüs Arasında İlişki Var mı?
Hem evet hem hayır. Bilindiği üzere 120 den fazla HPV tipi vardır ve bunları çok azı genital siğillere sebep olur ve kanserojen etkisi oluşturabilir. Yapılan çalışmalar genital bölge dışında olan “et beni” veya “et benleri”nin bir kısmını sebebinin de HPV virüsü olduğunu tespit etmişlerdir, fakat et beni ne sebep olan HPV virüsü tipi ile genital bölgede siğil ve kondilomlara sebep olan HPV virüsü tipleri aynı değildir. Bu sebeple genital siğil ve et beni arasında ilişki kurmak doğru değildir.
Et Beni Tedavisi Ne Zaman Yapılır?
Radyofrekans, Kriyoterapi ve Cerrahi olarak kolayca tedavi edilebilirler.
Et Benleri Ne Zaman Önem Kazanır?
Et benleri çok fazla sayıda ve yaygınsa, hastada bağırsak polipleri ve hormon bozukluğu mutlaka araştırılmalıdır. Et benleri dikkatle izlenmelidir, çünkü bir et benindeki herhangi bir yapısal değişiklik melanom (deri kanseri) belirtisi olabilir, bu durumda bir cildiye uzmanına başvurmak gerekir.