Bayramda ve Sonrası Beslenme Düzenine Geçiş İçin 15 Kural

Memorial Antalya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Berna Ertuğ, bayram beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ramazan ayının sonlarına yaklaşılan bu günlerde bayram menüleri şimdiden oluşturulmaya başlıyor. Genellikle bayram boyunca tüketilen yemek ve tatlı miktarı ise günlük alınması gereken kalorinin çok üzerine çıkıyor. Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bölgelerde hafif ve serinletici tatlara sofralarda yer vermek hem kilo kontrolü hem de sağlığın korunması açısından önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Berna Ertuğ, bayram beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.


- Kahvaltı yapmadan güne başlamak metabolizmayı yavaşlatacağı için kahvaltıyı ihmal etmeyin.

- Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın ve günde en az 3 öğün besin tüketin

- Su tüketiminiz azsa her öğününüzde 2 bardak su içmeyi deneyin

- Günlük tuz tüketimini, 6 gr yani 1 silme tatlı kaşığını geçirmeyin

- Etli ve kıymalı sebze yemeklerini etin yağıyla pişirin, yağ ilave etmeyin

- Besinleri kızartmak yerine ızgarada, fırında pişirerek veya haşlayarak tüketin

- Kalp sağlığına faydalı Omega 3 yağ asitleri için haftada en az 2 kez balık tüketin

- Meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketmeye özen gösterin

- Günlük süt ve süt ürünleri tüketiminin en az 2,5 su bardağı olmasına dikkat edin

-Günde en az 5 porsiyon sebze ya da meyve tüketin

- Popüler diyetleri uygulamaktan kaçının

- Az az sık sık beslenerek kilo alımının önüne geçin

- Öğünlerin arasının en fazla 3 saat olmasına dikkat edin

- Standart porsiyon ölçülerinizin dışına çıkmayın

- Gıda etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirin