Kafaya olan darbe ile bilinç kaybına bayılma demiyoruz. Bayılmanın nedeni,beyne giden kan akımı ve dolayısıyla oksijen ve şekerin kesilmesidir. Bu ,kalbin pompalamasının durması, damarların genişlemesi veya damarların içinde yeterince sıvı, kan olmamasından olur.
Genellikle baygınlık geçiren kimse o sırada neler olduğunun farkında değildir.Ancak ayıldıktan sonra durumu fark eder.Bazen bayılma öncesinde,bulantı,soğuk terleme ve baş dönmesi gibi belirtiler olur. Bulanık görme ve seslerde uzaklaşma da olabilir. Ayıldıktan sonra kısa bir süre sersemlik hali olur ancak bu hemen geçer. Bayılma sırasında kaslarda kasılmalar olabilir ama bu sara nöbeti ile karıştırılmamalıdır.
Bayılma nedenleri çok ciddi, hayatı tehdit eden hastalıklar veya basit tansiyon düşmeleri olabilir. Bu yüzden iyi ve doğru teşhis edilmelidir. En önemli ve tekrar olmamak üzere tedavi edilmesi gerekenler kalp hastalığına bağlı olanlardır. Kalbin ritm ve iletim bozuklukları,kalp kası ve kapak hastalıkları mutlaka ekarte edilmelidir. Bazı ilaçlar,sıvı kaybı ve kansızlık da bayılma yapabilir. Aniden ayağa kalkmak,gece tuvalete kalkmak da sebep olabilir.En sık görülen ve zararsız olanlar ise,ağrı,korku veya kan görmek ile ortaya çıkan bayılmalardır.
Uz.Dr.Metin Okucu